Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på Amerikansk sojahøst, der får den langsomste start siden 1996.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: I sojakomplekset fandt bønner og skrå i går support fra kinesiske indkøbere, der rygtes at have købt mellem 12 og 15 laster sojabønner, svarende til op mod én million tons, efter det kinesiske regeringskontor har tildelt yderligere dispensationer fra dets gengældelses importtold mod amerikanerne.

Leveringen ventes at foregå allerede i indeværende år, hvor både privat- og statsejede virksomheder menes at være blandt køberne. Lasterne er endnu ikke officielt bekræftet fra kinesisk side, som hele denne uge til og med mandag i næste uge holder fri, i forbindelse med fejringen af deres Nationaldag. Det kinesiske handelsministerium er således i stor stil i gang med at lade op til 13. runde handelsforhandlinger, der er planlagt til at starte ultimo næste uge, hvor en kinesisk delegation tropper op i Washington. Denne uges prisstigninger betyder, at sojaskrå er brudt ud af sit to måneders snævre 10$ handelsinterval, hvor det igen ikke formåede at bryde ned gennem 290$, som de seneste 3 år adskillige gange har ageret støtteniveau. Volatiliteten i sojabønnemarkedet har som konsekvens af de små prisudsving været faldende, men det er ikke unaturligt, at risikopræmierne øges henover den sydamerikanske vækstsæsonen de kommende måneder, hvor vind og vejr spiller en betydelig rolle. Argentina meldes fortsat at være en hård konkurrent på eksporten af sojaskrå, lige som produktionen for kommende høst generelt tegner lyst ud af Sydamerika. De spekulative fonde ligger short med omkring 60.000 kontrakter jf. fredagens CFTC-rapport, og short-covering heraf vurderer vi på den korte bane, kan understøtte sojaskråen. Men så længe det fundamentale billede ikke har ændret sig markant, ser vi ingen grund til at ændre vores anbefalinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Næste modstand i sojaskrå ligger i 320-325 $/ton. Brud heraf vil begynde at se mere 'bullish' ud for skrå på den mellemlange bane. Hidtil har det været sojaolien der har været lukreret på af stigende priser på sojabønner, men dette forhold blev i går vendt rundt, hvor det i stedet var de vegetabilske olier, der var under pres. Udover lavere amerikanske sojalagre end ventet i mandagens kvartalsrapport, er der igen sikkerhed omkring den sene tilsåning, og hvilken betydning det har for modenheden og risikoen for sen høst. Foreløbig er blot 7% af de amerikanske sojaarealer høstet mod et 5-års gennemsnit på 20% - den langsomste start på sojahøsten siden 1996.

I majsen har den sene tilsåning medført at blot 43% af den amerikanske majs estimeres modent på nuværende tidspunkt, mod et femårs gennemsnit på 73%. Samtidig har mejetærskerne svært ved at komme i marken, da der rapporteres om, at større mængder nedbør sætter en dæmper på høstaktiviteten. Kombineret med mandagens prispositive kvartalsrapport fra USDA, fortsætter fondene med short-covering, der understøtter majsen yderligere, som det er gældende for sojabønnerne. Den seneste rapport fra det amerikanske børstilsyn i fredags viser, at fondene per tirsdag i sidste uge var nettoshort med 185.000 kontrakter. En position som på ryggen af de seneste dages stigninger vurderes at være mindsket, men langt fra fuldt ud nedbragt. Majsen blev i går sendt op over 1% og lukkede i det højeste prisniveau i over 7 uger.