For at bekæmpe skadedyr, som overlever i majsplanten om vinteren, skal majsstubben helst smadres inden vinter. En udfordring kan dog være, at hvis først dækkene fra finsnitteren eller mejetærskeren først kører overmajsstubbene, så er de nærmest umulige at knudse tilstrækkeligt med en efterfølgende afpudser eller lignende.

Det mest optimale er derfor at knudse majsstubbene med skærebordet på mejetærskeren eller finsnitteren. Sidste år på Agritechnica fik John Deere og Kemper tildelt en guldmedalje for at sætte en rotorklipper under et skærebord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er i sig selv nok ikke den største bedrift, og der vil med den teknologi også være en udfodring med at få knust majsstubben tilstrækkeligt, hvis majsen er sået på bakket terræn, og derfor er det yderst interessant, at Geringhoff på Agritechnica 2019 kan vise en løsning, hvor man sikre, at majsstubben knuses tilstrækkelidt, uanset, om der køres på bakker eller ej.

Skærebordet hedder Horizon Star III og er et fleksibelt majsskærebord.

rich-media-2
Skærebordet sørger for at smadre stubbene helt nede ved jorden, og det er derfor det er vigtigt, at skærebordet følger overfladen meget nøje.

Tre delt bord

Skærebordet består af tre dele. Midterdelen, som er direkte monteret på mejetærskeren eller finsnitterens slug. Der er monteret en sektion på hver side af midterrammen, som kan give sig over og under midterrammen, og dermed følge terrænet. To højdesensorer sørger for at lade skærebordet være fleksibelt - næsten som vi kender det fra Geringhoff kornskæreborde til mejetærskere.

Geringhoff fortæller selv, at skærebordet følger overfladen med blot en til fem centimeters afstand, og på den måde skulle man sikre, at majsstængel og stub smadres tilstrækkeligt.

Skærebordet er udstyret med Rota Disc, som er kendt teknik fra Geringhoff. Her trækkes majsplanten ned igennem en modroterende rotor, som er udstyret med skæredisc. Man har udstyret discene med en kantet kniv, som dermed ikke blot knudser majsstænglen, men nu også hakker majsstubben i stykker.

rich-media-4
Geringhoff viser skærebordet på Agritechnica 2019.