Abonnementsartikel

Det er sparsomt med oplysninger om John Deeres nye stortærsker, men skærebordet rummer mange nye detaljer.

Agritechnica: Maskinbladet var med i forreste række da tæppet gik på John Deere X9-mejetærskeren på Agritechnica 2019 - faktisk som det eneste medie overhovedet.

Mejetærskeren vækker stor opsigt på John Deere-standen, og det gør den af flere grunde. Dels er det en komplet overraskelse, at den dukkede op på udstillingen, dels det markante udseende, og dels det faktum, at der stadig ikke ligger en masse fakta omkring maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På denne måde fanger vi faktisk alle små kerner og får dem transporteret hen til indføringen af mejetærskere

Carsten Heftrig, produktchef for mejetærskere hos John Deere.

Selv efter John Deeres pressemøde blev det klart, at John Deere ikke ønsker at oplyse om en masse detaljer omkring mejetærskeren, som man dog, trods alt fortæller, har en kapacitet på 100 ton høstet korn i timen med en procent spild. Hvilket korn der er tale om, hvor henne i verden og under hvilke forhold er dog ikke videre beskrevet.

rich-media-2
Det nye sejlskærebord kan flexe en hel meter i hver side.

Nyheder i skærebordet

John Deere vil dog gerne fortælle en anelse mere om skærebordet. Der er tale om en helt ny generation af John Deeres sejlskærebord - Draper, som John Deere kalder dem.

For det første er det 45 fod bredt svarende til 14,7 meter. Dernæst er det fleksibelt på en måde man vist ikke har set før, idet skærebordet kan flekse en del meter i begge sider.

- Selve båndet i skærebordet er også helt nyt. Der er tale om et helt nyt koncept med en ru overflade, som vi har taget patent på, fortæller Carsten Heftrig, produktchef for mejetærskere hos John Deere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Den ru overflade på båndene sørger for at holde på små kerner som eksempelvis raps og frøgræs.

Han forklarer at den ru overfalde har den fordel, at den fanger mange af de små kerner, som raps og græsfrø, som ellers vil vælte ud af bordet og ned på jorden.

- På denne måde fanger vi faktisk alle små kerner og får dem transporteret hen til indføringen af mejetærskeren.

rich-media-5
Her viser John Deere hvad der sker med kornet på et normalt draper-bånd, og det nye draper-bånd med ru overflade.

Selve båndet er en meter dybt, også er der kommet pigge på topsneglen i skærebordet.

- Det gør den framragende til raps-høst, og helt sikkert noget I vil kunne bruge i en dansk høst, hvor afgrødemængden kan være enorm, fortæller Carsten Heftrig.

Dobbelt rotorer

Det er meget sparsomt med oplysninger om mejetærskeren indhold, udover det som John Deere allerede har fortalt i forbindelse med den sølvmedalje, som man har vundet for mejetærskerkoncptet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forbindelsen med medaljen skrev John Deere blandt andet, at der er tale om udviklingen af en to rotors mejetærsker med en cylinderbredde på 1.720 millimeter, og med 710 dæk bælter er den totale bredde 3,5 meter. Desuden udvikles der en ny bælteundervogn til maskinen, og det er den, som ses i Hannover.

John Deere fortæller, at sammenlignet med rystemejetærskere, så vil en viderudvikling af rotormejetærskere ofte være begrænset af de fysiske rammer på maskinen. Som følge deraf fortæller John Deere, at det gælder om at udvikle det indre i maskinen, og det kan være svaret på, at der nu kommer en dual rotor i den nye storserie fra John Deere.

rich-media-7
Selve indholdet i mejetærskeren er stadig hemmeligt - men der er to rotorer, og hvad er det som gemmer sig bag rotorerne? Er det en kerneudskiller?