Abonnementsartikel

Afgrødekommentar: Møllehveden presses af stor fransk høst og hård konkurrence om markedsandele.

Afgrødemarkedet var i går overvejende præget af en negativ stemning fra dagens start. På trods af at den franske hvede tirsdag viste sig at stå stærkt i konkurrencen på verdensmarkedet, og udgjorde én af seks laster hvede til Egypten i den seneste tender, så var det ikke tilstrækkeligt til at opretholde optimismen i går, skriver Jyske Markets.

Frankrig har kurs mod den anden største hvedehøst i historien med 39,2 millioner tons ifølge Agritel, og det sætter store forventninger til den franske eksport på op mod 20 millioner tons. Men den franske eksport er i hård konkurrence fra Sortehavslandene, hvor også Rusland og Ukraine står stærkt. Ukraine har kurs mod rekordeksport af korn denne sæson, med gode udbytter i hvede og forventet gode udbytter i majs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdensmarkedspriserne kan se frem til et lille sæsonmæssigt opsving når høsten på den nordlige halvkugle slutter, men hård konkurrence på eksportfronten og en god forsyningsbalance lægger et loft over stigningspotentialet senere på sæsonen. Det amerikanske majs og sojakompleks blev fra åbningen i Chicago i går understøttet af tegn på stigende efterspørgsel på amerikansk bioethanol.

Den ugentlige rapport fra EIA viste i går eftermiddag, at den amerikanske ethanolproduktion overraskede analytikernes estimater. I mellemtiden udtalte USDA's sekretariat samtidig, at Trump-administrationen kigger på flere muligheder for at øge efterspørgslen efter biobrændstof i USA. Meddelelsen indeholdte ikke yderligere konkrete tiltag eller tidsrammer for en eventuelt beslutning, men alene udsigterne til at det kan øge efterspørgslen på indenlandsk majs og soja, understøttede markedet. Øget produktion og forbrug af bioethanol er samtidig en smutvej for Trump til delvist at afbøde effekterne af det kinesiske importstop, der øger de amerikanske overgangslagre og presser priserne.

Raps/hvede

StatCan offentliggjorde i går deres første estimater for de canadiske afgrøder for 2019/20 sæsonen. Tallene var moderat prisunderstøttende da StatCan's estimater var lavere, end de estimater som USDA har opereret med i deres WASDE-rapport for indeværende sæson. Den canadiske hvedeproduktion sættes til 31,3 mio. tons. Dette sammenlignes med USDA's estimater på 33,3 millioner tons, og sidste sæsons produktion på 31,8. For den canadiske rapsvariant, canola, lød produktionsestimatet på 18,5 mio. tons, mod USDA's 20,1 og 21,1 millioner tons i 2018/19 sæsonen. Vigtigt er det at nævne, at StatCan historisk har en tendens til at underestimere tallene i deres augustrapport, der er baseret på spørgeskemaer, sammenholdt med de endelige resultater for canola og hvede. Tilbage fra 2005 har den canadiske hvedeproduktion gennemsnitligt været undervurderet med otte procent, mens canolaproduktionen har været underestimeret med 16 procent, ifølge AgResource. StatCan september-rapport er derimod mere baseret på blandt andet satellitbilleder, som historisk har givet et mere korrekt billede af udbytteestimaterne. De lavere produktionsestimater for canola, gav et lille løft til rapsprisen på Matif, som igen flirter med 380 ?/niveauet.