D. Trumps trusler om en snarlig forhøjelse af importtolden over for Kina har sat en brat stopper for de seneste måneders fremdrift i handelsforhandlingerne, og det gav i går fornyet nervøsitet på finansmarkederne, skriver Jyske Markets i dagens afgrødekommentar. Kina har godt nok bekræftet, at Vicepremiereminister Liu He ankommer til Washington senere i dag, men forhandlingsklimaet er utvivlsomt forværret og tiden begynder at blive knap. Trump har klart understreget, at USA allerede på fredag agter at forhøje toldsatsen på importvarer fra Kina for 200 milliarder dollar fra nuværende 10 procent til 25 procent, og yderligere toldsatser derudover kan være på vej. Dermed forsøger USA at lægge maksimalt pres på Kina, som angiveligt har trukket i land på nogle af de tidligere indgåede delaftaler. Usikkerheden satte sig også i råvaremarkedet, hvor råolien igen gik ned gennem 70 dollar/tønden.

Afgrødemarkedet tog i går den fornyet usikkerhed noget mere afdæmpet, med mindre stigninger, i et relativt roligt marked. Maj-måneds WASDE-rapport offentliggøres på fredag, og på traditionelt vis får vi her de første estimater for den globale forsyningsbalance for næste høstår. Det bringer altid noget usikkerhed med sig, og med den risiko i baghovedet benyttede fondene i går lejligheden til at indkassere lidt gevinst, og reducere deres rekordstore shortpositioner i afgrødemarkedet, som derved prismæssigt understøttede blandt andet majs og hvede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sojaskråen var dog under fornyet pres, og handler i underkanten af 300 dollar/ton, som har ageret et stærkt støtteniveau adskillige gange siden 2016. Men de amerikanske præmier er under pres fra Sydamerika. Mens Brasilien i marts oplevede rekordstor eksport af sojaskrå, faldt den i april lidt tilbage til 1,523 millioner tons, hvilket var lige under sidste års rekordniveau. Faldet skal ses i relation til en større argentinsk høst denne sæson, som omvendt var udfordret sidste sæson. De sydamerikanske FOB-priser rapporteres at ligge 20-23 dollar/ton under Chicago-noteringen. Det stigende prisspænd mellem USA og Sydamerika, må de kommende måneder forvente at sænke den amerikanske sojaeksport. Den akkumulerende amerikanske sojaskråeksport er år til dato oppe med 5 procent i forhold til sidste år, og på det højeste niveau i fire år, men andelen af udestående salg falder kraftigt, på sydamerikanernes indtog i markedet med friske forsyninger. Vi vurderer, at en afslutning på handelskrigen er afgørende for, om sojaskråen igen skal handle over 300$/ton på den korte bane. Det ser i øjeblikket lidt tungt ud, lyder det i dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.