- Det jo it tos jo, siger Mathias Lundehave Kristensen på syngende fynsk, da han blev overrasket med Dansk Maskinhandlerforenings jubilæmuslegat onsdag. Inden den udtalelse havde han fået en masse rosende ord, et diplom og 10.000 kroner.

De fine ord kom blandt andet fra næstformand i Dansk Maskinhandlerforening Lars Søndergaard:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan vist ikke blive bedre med de fine karakterer. Du er en rigtig god ambassadør fra vores branche. Det er meget vigtigt, at vi har sådan nogen som dig til at gøre omverdenen opmærksom på landbrugsmaskinmekaniker uddannelsen, for det er en rigtig god uddannelse, sagde Lars Søndergaard.

Der var også ros til Mathias lærested Flemløse Maskinforretning ApS.

- Det er dejligt at komme til en engageret forretning, som sørger for at bygge op nedefra med lærling, så tak til jer, sagde Lars Søndergaard.

12-tals fyr

Når man ser Mathias karakterblad, kan man ikke undgå at blive imponeret, da det stort set kun indehol-der 12-taller, og enkelte 10-taller. På spørgsmålet om hvordan han gør det, siger han med et smil:

- Når man nu tager helt til Aars for at gå i skole, kan man jo ligeså godt gøre noget ud af det. Jeg fandt hurtigt sammen med et par gutter på skolen, som havde det på samme måde som mig. Vi kunne godt sidde flere timer af gangen og nørde og diskutere forskellige tekniske problemstillinger, fordi vi synes det var interessant, og så var der jo også noget socialt i det samtidig. Jeg er meget bevidst om mit eget ansvar i forhold til at lære noget og få gode resultater, sagde Mathias Lundehave Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opsøger udfordringer

I 2017 vandt Mathias titlen som Danmarks Bedste Lærling. Hans præstation var ikke mindst stor set i lyset af, at han kun lige var færdig med 4. hovedforløb, og de andre deltagere var i gang med eller færdige med sidste hovedforløb.

- Jeg meldte mig, fordi jeg synes, jeg klarede mig ok på skolen, og så så jeg det lidt som en mulighed for en "gratis" svendeprøve, inden det virkelig gjaldt. Den største udfordring i konkurrencen var det med, at det ikke var muligt at løse alle opgaverne indenfor tidsrammen, man vil jo gerne lave det hele. Jeg valgte at prioritere opgaverne efter, hvad der var vigtigt at få til at fungere først, og det gik jo meget godt, siger Mathias.

Mathias er lige kommet hjem fra et længere ophold i Australien, hvor han har arbejdet for CASE IH for-handleren O'connors i Birchip.

- Jeg tog derned, fordi jeg gerne ville lære noget mere om CASE IH maskiner, da de har nogle lidt andre og noget større maskiner, end vi ser i Danmark, forklarer Mathias og fortsætter:

- Både DBL og turen til Australien har givet mig noget erfaring og øget min selvtillid. Derudover har opholdet i Australien også givet mig rigtig meget i forhold til teknisk engelsk, som er vigtigt i denne branche.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I fritiden kan han heller ikke lide at have huller i kalenderen. Han spiller en del badminton og er med i be-styrelsen i badmintonklubben og har også indtil han rejste til Australien været ungdomstræner. Mathias er også vild med at være udendørs, hvor han gerne bruger en del tid på jagt.

Fyns nye udekørende montør

Udenfor værkstedet stå en servicebil klar til Mathias. Han skal nemlig til at køre på hele Fyn og servicere Flemløse Maskinforretnings kunder. - Det er jeg virkelig glad for. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme ud til alle vores kunder og hjælpe dem. Jeg ser det som et stort skulderklap, at jeg allerede som førsteårs svend får mulighed for selv at køre rundt og servicere vores kunder, det skal nok give noget hår på brystet, siger han.

Om han i fremtiden skal bruge sine evner på at læse videre, kan Mathias ikke helt afvise, og det er da også muligt, at han tager en tur til Australien igen på et tidspunkt.

- Men lige nu skal jeg bare blive en rigtig dygtig udekørende montør, slutter den 25-årige landbrugsmaskinmekaniker med et smil.

Og med den indstilling skal han nok opnå alt det, han sætter sig for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Maskinhandlerforenings Jubilæumsfond uddeler i år fjerde legater til unge mennesker, som har ud-mærket sig både på det faglige niveau og på det personlige plan. Hver legatmodtager får - ud over æren og et diplom og 10.000 kroner.

Dansk Maskinhandlerforening er officiel brancheforening og arbejdsgiverforening for landbrugsmaskin-forretninger i Danmark.