Abonnementsartikel

VikingGenetics har samlet sine aktiviteter i Kronjylland og har netop sat tyrestationen i Sønderjylland til salg.

Det er slut med tyrestationer i Sønderjylland, efter at VikingGenetics samlede deres avlsaktiviteter i Kronjylland. Landbogruppen Sønderjysk har netop nu tyrestationen ved Bovlund til salg og leder efter en køber til denne ret specielle ejendom.

Det skorter bestemt ikke på plads og bygninger, når man kører ind ad Bedstedvej 16 og op ad alleen: Huset og den lukkede have på venstre side, medarbejderboliger, kontor og laboratorier på højre side, og derefter en lang række staldbygninger og lader i forlængelse heraf, sådan skriver LandboGruppen i sin præsentation af tyrestationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ejendommen ligger i et godt område, hvor der er høj efterspørgsel på jord. Vi er ikke i tvivl om, at det vil lykkes at finde en køber til ejendommen, fortæller Hans Henrik Christensen.

Direkte adgang til græsarealer

Den gamle tyrestation er en meget specialiseret og sjælden type ejendom, fortæller LandboGruppen Sønderjysk, netop på grund af de mange bygninger:

- Det er ikke en ejendom for alle og enhver. En potentiel køber kunne være en etableret mælkeproducent, der ønsker at udvide, eller en producent, der vil ombygge dele af bygningerne til økologiske høns eller slagtekyllinger. Jorden ligger attraktivt med en god arrondering, tæt på bygningerne. Så det ville være nemt for dyrene at komme ud. Derfor vil ejendommen være attraktiv for en økologisk bedrift, fortæller Hans Henrik Christensen.

Bygningerne vil også kunne bruges til for eksempel lagerplads, udlejning eller lignende.

Tyrestationen er sat til salg til knap 30 millioner kroner. Den tilhørende ejendom på Bovlund Bygade 10 er i dag udlejet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

15.000 kvadratmeter

Tyrestationen ved Bovlund blev lukket ned i 2018, efter at VikingGenetics valgte at samle deres aktiviteter i Assentoft ved Randers, svenske Skara og finske Hollola. VikingGenetics fortæller:

- Det er takket være blandt andet genomisk selektion, at antallet af VikingGenetics-ejede tyre er reduceret fra 3.700 til nu cirka 500 indenfor de seneste 10 år. Vi lukkede også tyrestationen ved Varde i 2012, og koncentrerer nu vores sædproduktion på to enheder, fortæller CEO Rex Clausager i VikingGenetics.

Tyrestationen består af seks-syv staldbygninger, der løbende er blevet tilbygget fra start 1970erne frem til nyeste bygning fra 2005. 15.000 kvm i alt.

- Bygningerne er miljøgodkendt til omkring 700 avlstyre, men der vil normalt kunne være mange flere dyr i de kæmpemæssige bygninger, forklarer Hans Henrik Christensen.