Uden det store forhåndskendskab til hamp som en afgrøde valgte Møllerup Gods at kaste sig ud i produktion af hamp. Det har her små fire år siden ført til en forretning, hvor afsætningsmuligheder og produkter er blevet udviklet.

Godset med en imponerende historie siden 1286 arbejder dog fortsat på at udvikle forretningen og skabe endnu mere økonomi i hampen. Lige nu består forretningen af flere strenge; Medicin, fødevarer og kosmetik og isolering. Det er de fire grene, hvor man bruger hampproduktionen lige nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I slutningen af april var tidligere minister og nuværende politisk ordfører for Socialdemokratiet Nicolai Wammen inviteret på visit af Møllerup Gods og Landbrug & Fødevarer. Her fortalte godset, at man venter en omsætning på omkring syv millioner kroner alene på fødevarer, som sælges i eget brand igennem forskellige detailbutikker og egen webshop og gårdbutik.

På Møllerup Gods er der 385 hektar landbrugsjord af dem dyrkes cirka 150 til 200 hektar til hamp. Dertil lejer godset sig til på omkringliggende jorde så hampproduktionen i alt foregår på små 600 hektar. Det er Stig og Anna Sophie Gamborg, som siden 2002, har drevet Møllerup. I deres tid har de vækstet landbrugsproduktionen med det tredoblet.

Og ægteparret Stig og Anna Sophie Gamborg ser en god fremtid for hampproduktion i Danmark.

-Hampproduktion som fødevarer har en stor plads fordi det er en superfood. Den har alle de essentielle olier, omega 3, 6 og 9 og et højt proteinindhold, med alle aminosyrer. Og vi har et problem med essentielle olier og planteprotein. Men i hamp får vi serveret begge dele, som man kan tilberede, og det smager godt. Hamp får en stor plads, fordi vi bevæger sig mod de retninger, som vinder frem som for eksempel flexitarisme, siger Stig Gamborg, men hustruen supplerer.

- Flere og flere har kødfrie dage, men man skal have protein, som har aminosyre og er optagelige. Jeg tror, at flere landmænd kan begynde at dyrke hamp, efterhånden som vi får etableret markedet og evt. enda får lavet et grovvareselskab. Det gjorde man også med græsfrø. Det kræver spydspids, som kan etablere markedet, siger Anna Sophie Gamborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ægteparret understreger også, at der møder forhindringer for at fortsætte udviklingen.

- Der skal udvikling. VI skal have adgang til flere puljer for at udvikle. Masser af fødevareproducenter skal investere i grej, og det skal de have adgang til flere puljer for at kunne lykkedes, siger Anna Sophie Gamborg, og Stig Gamborg tilføjer.

- Jeg tror meget på innovation gennem partnerskaber. Man skal lave platformen, så de dygtige virksomheder kan finde sammen i partnerskaber.

Imponerende arbejde

Landbrug & Fødevarers direktør Anne Arhnung var også med på turen på Møllerup Gods. Hun roser stedets innovative og fremskuende blik på landbrugets og andre afgrødeformer.

-Jeg er ret imponeret over, hvad Møllerup prøver af for at være en moderne landbrugsvirksomhed, der ser ind i muligheder. De tager fat i emner som bæredygtighed og prøver at drive landbrug på en anden måde.. De går foran på flere dagsordner og er meget bevidste om, hvad der skal til for at have økonomi i det. Det kræver, at der er vilkår fra politisk side, som er langsigtede og bærer ind i fremtiden, siger Anne Arhnung og tilføjer om organisationens bidrag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi hjælper med, at der er mulighed for mangfoldighed. Seges kigger på de nye muligheder i fremtiden. Alle kan måske ikke leve af hamp, men vi skal understøtte mulighed for at finde andre produktformor og andre måder at dyrke på, siger Landbrug & Fødevarers direktør.

Stor anerkendelse

Og Nicolai Wammen, som for første gang så godset og lyttede til arbejdet med hampen fik også input med hjem, som han og Folketinget kan arbejde videre med.

- Det er en utrolig spændende oplevelse, hvor man tænker nyt og visionært. Det gælder hamp og cirkulær økonomi, og hvordan man kan genanvende produkter. Selvom vi står i historiske rammer, så er Møllerup i højeste grad også fremtiden, sagde han om indtrykket af stedet, og han mener, at det skal bør være mere fleksibelt at søge økonomisk støtte til projekter som på Møllerup.

Han er især imponeret over, hvad hamp kan bruges til, og hvordan det spiller ind i en bæredygtig dagsorden.

- Vi skal give landbruget gode rammevilkår, men vi har et særligt fokus på nye produktioner. Hamp ser vi ikke meget, men det kan anvendes i en række sammenhænge. I forhold til forskning og udviklingsmidler skal det være lettere, og med EU regler bør man få lettere adgang til forsøg, som kan sætte nye produktioner i gang, som kan bidrage til mere vækst og flere arbejdspladser, sagde Wammen og tilføjede

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Noget af det, som man laver her, er med i anbefalinger til Christiansborg. Det er spændende, at man kan genanvende materialer, så tøjproducenter ikke efterlader sig noget affald, men det bliver til nye produkter. For mig har det været en god oplevelse at være her og stor anerkendelse af arbejdet og den visionære tilgang, man har her. I hård konkurrence skal tænke nyt for, at der er brød på bordet. Det er mennesker som tager chancer, so kan være til gavn for Møllerup og for Danmark, sagde Wammen