sonsoreret-indhold

Traktorer og landbrugsmaskiner bliver mere avancerede og dermed også dyrere at anskaffe. Alligevel viser flere undersøgelser, at mange landbrug ikke prioriterer den daglige rengøring efter endt arbejde i marken. Og det er ærgerligt, mener Hans Christian Oxholm, maskinplejeekspert ved Sonax Danmark.

- Det er bevist, at en korrekt rengjort landbrugsmaskine har lavere omkostninger til vedligehold og reparationer, så på den måde er det synd, at der ikke bliver lagt flere kræfter i at holde maskinerne rene ude i landbrugene, siger maskinplejeeksperten.

Det er blandt andet hydraulikslanger og -koblinger, som er et oplagt bytte for skidtet. Hydraulikdelene er placeret på udsatte områder, der hurtigt bliver beskidte under arbejdet i marken. Hvis skidtet sætter sig i koblingerne eller måske endda får sneget sig ind i slangerne, kan det blive en dyr affære.

Det er en udfordring som Sonax, den anerkendte tyske producent af bilplejeprodukter, har taget op. Med lanceringen af Agrar-serien vil Sonax fjerne udfordringerne ved at holde maskinparken ren og velkørende.

- En undersøgelse har vist, at den største udfordring er tid; det er simpelthen for tidskrævende at rengøre en traktor grundigt. Vores mål har været at fjerne behovet for den manuelle bearbejdning med børste, og det må jeg sige at vi er lykkedes med.

Rengjort maskine uden brug af børste

Mere end 50 års erfaring med prisvindende bilplejeprodukter danner grundlaget for den nye Sonax Agrar-produktserie. Alligevel har det taget tid at udvikle den helt rigtige opskrift til landbrugsmaskiner. Der skal andet og mere til, end når trafikfilm og bremsestøv skal renses af en personbil.

- Især majs, græs og gylle kan være en udfordring at få renset af maskinen, og lader man det bare sidde på, har det en korroderende effekt - det begynder simpelthen at angribe lakken og efterfølgende metallet nedenunder. Og så er det, at de kedelige regninger dukker op, forklarer Hans Christian Oxholm.

Sonax Agrar-serien er til gengæld let at bruge. Og hurtigt overstået, ifølge maskinplejeeksperten:

- Produktet sprayes på maskinen med en helt almindelig skumlanse på højtryksrenseren, og efter at have virket i op til tre minutter er det altså bare at spule det af igen. Mit bud vil være at en grundig vask af en traktor kan klares på ned til 10 minutter, alt efter model, tilbehør og hvor meget skidt, der er. Det er i mine øjne givet godt ud.

- Ja, og så gør det vel heller ikke noget, at maskinparken står skinnende ren, når arbejdsdagen er omme, tilføjer Hans Christian Oxholm.

3 effektive tips til rengøringen

Maskinplejeeksperten har tre tips, som kan hjælpe til en bedre rengøringsoplevelse:

1. Lad det trække

- Flere af de aktive ingrediense,r som er i plejeprodukterne, skal have lidt tid til at gå til angreb på skidtet. Derfor er det vigtigt at følge anvisningen og lade det arbejde i et stykke tid, inden man skyller det af igen.

2. Brug varmt vand

- Langt de fleste spuler maskinen ren med vand i samme temperatur som kommer ud af vandhanen. Den bedste effekt fås ofte ved at bruge vand, som er omkring 40 grader celcius. Det giver lige et sidste kick til rengøringsproduktet - og det er faktisk det samme, som gør sig gældende derhjemme ved opvaske.

3. Forsegling

- Hvis man giver lakken en grundig forsegling én til to gange om året, hjælper man lakken til at modstå en god del af snavsen. Samtidig betyder det, at det er endnu lettere for rengøringsprodukterne at indkapsle og løsne skidtet. På den måde gør du fremadrettet rengøringen lettere for dig selv.

Se mere om Sonax Agrar-serien her