Det tørre forårsvejr har fået landmænd til at sætte gang i vandingen, og det er der god grund til, hvis man spørger hos rådgiverne.

- Der er ingen tvivl om, at vandingsanlæggene skal i gang nu her, og vi kan heldigvis se, at der allerede kører maskiner rundt omkring, siger chefrådgiver i LMO Planteavl, ErikSandal og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På sandjord er der lige nu vandingsbehov i vinterrapsen, som om en uges tid begynder at lide - til den tid skal man gerne have været ude for at vande. Og hvis man starter i vinterrapsen, er det oplagt at køre videre til vinterbyggen. Hvis man har græs, som jo typisk er store arealer, skal man også til at få gang i vandingsmaskinerne der, siger Erik Sandal.

Ifølge planteavlskonsulent Ulla Plauborg er der afgrøder, som især nu har brug for vand.

- Det er især vinteraps på de lette jorde, hvor vi allerede nu kan se et behov, fordi den skal blomstre. Derudover vil det være en god ide at vande sit kløvergræs, hvis man er kvægbruger, siger han.

Ifølge planteavlskonsulenten kan det også være en god ide at vande, hvis man har givet gødning lidt sent for at være på forkant.

Hos Sagro lyder anbefalingen også, at man begynder vandingen af sine afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det plejer ikke at være så tidligt, at vi skal have startet vandingsmaskinerne op. Men vi vurderer ud fra fordampningstal og vandbalancen, at der allerede nu er behov for vanding på sandjorden, fortæller Henning Frostholm, der er planterådgiver hos Sagro.

Derfor sendte Sagro i går en sms til medlemmerne om anbefalingen.

- Vi fik meget vand i marts, men jorden kan kun indeholde en vis mængde ? der er kun 50-60 ml. til rådighed for planterne. Resten løber bare igennem, når vi snakker sandjord. Nu er cirka halvdelen fordampet, så derfor er der et vandingsbehov, siger Henning Frostholm, der dog ikke mener, at der er grund til bekymring endnu så længe, man er opmærksom.

- Vi vil da selvfølgelig gerne snart have noget vand. Også for at få opløst gødningen. Rapsen står formentligt snart i fuld blomst på grund af de højere temperaturer, der er på vej. Og når de først gør det, er de mere følsomme overfor vandmangel, fortæller Henning Frostholm.

Tirsdag udtalte en planteavlskonsulent fra VKST på Sjælland, at det usædvanligt høje tørkeindeks ikke gør det nødvendigt at vande, men at der er store forskelle på jordtyperne landet over.