Abonnementsartikel

ØL roser aftalen, men efterlyser langsigtede løsninger for den økologi-politik, som har gjort Danmark til førende økologination.

Økologisk Landsforening glæder sig over aftalen mellem regeringen og DF om 180 millioner kroner til at hjælpe endnu flere landmænd lægge om til økologi. Det er godt nyt for landmænd, naturen, dyrene og forbrugerne. ØL efterlyser dog langsigtede løsninger for den økologi-politik, som har gjort Danmark til førende økologination.

Regeringen og Dansk Folkeparti afsætter nu yderligere 180 millioner kroner til økologisk omlægnings- og arealstøtte i 2020, så endnu flere landmænd kan få dækket deres omkostninger ved omlægning til økologisk drift. Økologisk Landsforening roser aftalen, som er til gavn for landmænd, naturen, dyrevelfærd, og beskyttelse af drikkevandsressourcer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget positivt, at regeringen og Dansk Folkeparti har sikret midler til omlægning af flere landbrug til økologi i 2020. Mange landmænd står klar til at lægge om, og forbrugerne bakker op, men dækning af omlægningsomkostninger manglede. Nu kan endnu flere landmænd lægge om, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Vigtigt hul i finansiering

Regeringen og DF har lukket et vigtigt hul i finansiering af omlægning til økologi i landbruget. Det overordnede billede ser dog lidt mindre lyst ud for den af FN prisbelønnet dansk økologipolitik, hvor meget står til afvikling mener ØL.

- Vi står ved en klippekant i forhold til den brede danske økologipolitik, som har gjort Danmark til en førende økologination. Indsatsen for økologisk markedsudvikling, innovation, forskning og uddannelse er halveret de senere år og står til afvikling over de næste to år. Indsatsen for omstilling af de offentlige køkkener til økologiske og klimavenlige måltider er også under afvikling, siger Per Kølster, og fortsætter:

- Vi håber på en fornyet investeringslyst også til disse vigtige områder. Sammen med opbakning til landmændene er det det, som har gjort Danmark til verdensmester i økologisalg, skabt nye muligheder for landbruget, og som har styrket økologiens udvikling til gavn for natur, miljø, dyrevelfærd og klimaet. Vi har en kæmpe politisk opgave her.

Behov for langsigtede løsninger

Økologisk Landsforening påpeger, at der også er behov for mere langsigtede løsninger for økologiomlægning, hvor EU's landbrugspolitik støtter en grøn omstilling i landbruget, og hvor landmænd ikke skal være usikre på, om deres udgifter ved omlægning til økologi bliver dækket på den næste finanslov eller ej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er behov for en langsigtet løsning via reform af EU's landbrugspolitik, så EU midler i fremtiden belønner landmænds indsatser for miljø, natur, rent vand og klimaet, og der ikke hvert år skal findes nye nationale penge til de landmænd, der vil lægge om til økologi, siger Per Kølster.