2018 viste sig at være et ualmindeligt godt år for eksporten af danske æg, der steg med hele 19 procent i forhold til året før. I kolde kontanter svarer det til en stigning på 73 millioner kroner.

Det gør eksporten i 2018 til den højeste i over 30 år, og det bringer glæde hos brancheorganisationen Danske Æg:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er naturligvis glade for eksportstigningen,? siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i Danske Æg.

- Det er en anerkendelse af, at de danske landmænd og ægproducenter gør et fantastisk stykke arbejde, siger han.

Selvom stigningen i eksportindtjening er steget med 19 procent, er mængden af æg, der bliver eksporteret, kun steget med 13 procent. Dermed er det især bedre priser på danske æg ude i verden, der har drevet eksportvæksten i 2018.

Sverige er det vigtigste marked

Mere end to-tredjedele af den danske eksport af æg i 2018 gik til andre lande i EU. Især svenskerne er vilde med de danske æg, og Sverige udgjorde således 42 pct. af markedet målt på mængde i 2018.

Udenfor EU er Asien dog stadig det vigtigste marked for de danske ægproducenter. Regionen aftog seks procent af eksporten af æg i 2018 til en værdi af 44 mio. kr. Det er en stigning på 13 pct. i forhold til året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksportvæksten til regioner uden for Europa er især drevet af højere eksportværdi, der kan tilskrives en vedvarende bekymring for fødevaresikkerheden i den lokale produktion af æg.

- Det er alment kendt ude i verden, at Danmark har en meget høj grad af fødevaresikkerhed, og der er kundesegmenter på mange markeder, der efterspørger den fødevaresikkerhed, som de danske producenter kan levere, siger Jørgen Nyberg Larsen.

Markedet vokser

Ifølge EU-Kommissionen forventes forbruget af æg i EU at stige med 10 procent frem mod 2030. Det svarer til en stigning fra 6,7 millioner tons i 2018 til 7,4 millioner tons i 2030.

Stigningen af forbruget af æg i EU kommer sandsynligvis også til at påvirke den danske eksport af æg i en positiv retning. Men det er eksporten ud af EU, der for alvor kommer til at drive eksportstigningen de næste godt ti år.

Generelt bliver vi flere og flere mennesker på jorden, og den tilvækst sker især i regioner uden for EU. Samtidig bliver efterspørgslen efter æg stimuleret af stigende indkomster i de regioner, viser analysen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såfremt eksportmængden af æg følger udviklingen både indenfor og udenfor EU, forventes eksportmængden af æg at stige med hele 21 pct. frem mod 2030.