Det danske firma Myco Seed A/S i Give er dømt for ulovlig import, produktion og formering af tre beskyttede kartoffelsorter.

Breeders Trust, der varetager rettighederne hos 10 førende europæiske kartoffelforædlere, har i sidste uge vundet en retssag mod den danske kartoffeleksport- og handelsvirksomhed Myco Seed A/S. Retten i Kolding har fastslået, at Myco Seed A/S har overtrådt sortsbeskyttelses-rettighederne for tre sorter i Danmark, der tilhører de hollandske kartoffelforædlere Agrico og HZPC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Myco Seed A/S er dømt til at betale erstatning, destruere det resterende lager og afholde omkostningerne i forbindelse med beslaglæggelsen af bevismateriale samt dele af de juridiske omkostninger.

Burde kende reglerne

Geert Staring, generaldirektør for Bruxelles-baserede Breeders Trust, er tilfreds med dommen.

- Overtrædelser af sortsbeskyttelsesrettigheder, uanset hvor store eller små, tolereres ikke, siger generaldirektøren for Breders Trust.

Sagen omhandlede import fra Spanien i 2017 af mindst 10.000 mini-knolde af tre kartoffelsorter, der var beskyttet af danske nationale sortsbeskyttelses-rettigheder. Kartoflerne var importeret ulovligt af Myco Seed A/S og derefter anvendt til kommerciel produktion og formering i Danmark.

- Vi taler her om en international kartoffelforhandler, en professionel, der burde kende reglerne og alligevel overtrådte og tilsidesatte interesserne hos de involverede forædlere, siger Mr. Staring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Myco Seed beklager direktør Dan Koch, at sagen ikke kunne ordnes i mindelighed og uden om retssystemet.

- Vi har lavet fodfejl, og det beklager vi. Jeg vil gerne understrege, at vi respekterer sortsrettigheder. Dette er ikke normal praksis fra vores side, siger direktør Dan Koch.

Ulovlig handel

Beslaglæggelsen hos Myco Seed A/S, der blev gennemført i juli 2017 med tilladelse fra den danske ret, gav også det klare bevis for, at de tre beskyttede sorter ulovligt var blevet importeret til Danmark fra Spanien og derefter handlet i Danmark.

Dommeren afsagde kendelse til fordel for Breeders Trust og slog fast, at Myco Seeds A/S ikke havde ret til at importere sorterne Agria, Bartina og Carlitta beskyttet i Danmark til kommerciel produktion, brug, formering eller behandling og/eller lagring til reproduktion såvel som til salg, overdragelse eller opbevaring, så længe sorterne er beskyttet i Danmark.

Myco Seed A/S overføre et samlet beløb på 99.056 kroner plus renter i erstatning for overtrædelsen og til erstatning for juridiske omkostninger til Breeders Trust .