Øjnene i hvedemarkedet var tirsdag rettet mod Egypten der købte 360.000 tons hvede fordelt 50/50 på franske og rumænske varer. Priserne endte på 261,35-264,95 $/ton CIF for afskibninger til midten af marts.

Af de 13 bud der blev afgivet var blot tre russiske, og ingen af de russiske bud nåede som bekendt frem til mållinjen. De russiske bud var omtrent 15 $/ton højere end det laveste bud, der var soft wheat'af amerikansk oprindelse. Til trods for at fragten var omkring 4-6 $/ton lavere end den seneste egyptiske tender, så er prisforskellen mellem de amerikanske varer og konkurrerende oprindelser ikke tilstrækkelig til at opveje de høje fragtudgifter tværs over Atlanten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De amerikanske fragtudgifter lød på 28,75 $/ton, og det betyder at de amerikanske varer endnu er 7-10 $/ton for dyre, for at være konkurrencedygtige på det nordafrikanske marked. Derimod er det positivt at de europæiske varer begynder at blive konkurrencedygtige.

Forsyningssituationen ud af Rusland fortsætter med at være stram, og da den situation ikke har udsigt til at ændre sig på denne side af høst, bør der være en stærk støtte i det nuværende prisniveau på Matif. Med de første estimater der peger i retningen af endnu et underforsynet marked for kommende 19/20 sæson, begynder prisniveauet for ny høst også at se spændende ud, taget i betragtning at priserne på ny høst handler omtrent 15 EUR/ton under nærmeste termin på gammel høst. USDA udsender forventeligt estimaterne for de amerikanske vinterhvede arealer d. 8. februar, hvor vi bliver lidt klogere på forsyningssituationen for kommende sæson.

Sojamarkedet

Mens sojamarkedet i høj grad har været fokuseret på bønnerne i fraværet af kinesisk efterspørgsel, så fortsætter efterspørgslen efter sojaskrå med at stige. Ifølge december estimater fra USDA vurderes den globale efterspørgsel på sojaskrå i 18/19 sæsonen at være steget med tæt på 10 mio. tons. Holder estimaterne stik, vil denne sæson være den 10. sæson i træk med stigende efterspørgsel. Den globale efterspørgsel til foderbrug uden for Kina, estimeres også at fortsætte med stige for kommende sæson, trods udbruddet af afrikansk svinepest.

I mellemtiden har Kina og USA endnu en gang genoptaget forhandlingerne i Washington, men markedet tøver med at være for optimistisk, hvilket kommer til udtryk i stagnerende priser. Der udover bidrager fraværet af amerikanske eksportdata, som følge af den tidligere nedlukning af dele af det amerikanske statsapparat også med usikkerhed. Produktionsestimaterne for den brasilianske sojaproduktion er senest blevet justeret ned af Michael Cordonnier til 114 mio. tons, hvilket er et relativt pessimistisk estimat sammenlignet med markedskonsensus der pt. er i niveauet 116-117 mio. tons.