Centralt placeret midt i Geoparkens besøgsmark på Lammefjorden er en ny vejrstation sat op i et samarbejde mellem Odsherred Landboforening, Lammefjordens Grøntsagslaug, Geopark Odsherred og AgroPro. For at indfri alles ønsker er der valgt en vejrstation fra Ranch System, der kan håndtere flere måleenheder fra samme platform.

- Vejrstationen samler løbende de almindelige vejrdata ind, ligesom vi kender det fra det traditionelle termometer og regnmåleren i haven, oplyser planteavlskonsulent Steffen R. Rosenwanger fra AgroPro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modellen er dog udvidet en del, så der udover nedbør og temperatur også måles på vindhastighed, luftfugtighed, lufttryk, lysindstråling, jordfugt og jordtemperatur ? begge i seks dybder ? dugpunkt og et kamera.

Et værktøj til rettidig indsats

- I sidste ende er målet at optimere indsatsen i landbrugsafgrøderne, siger Anders Biltoft Kristensen, medlem af bestyrelserne for landboforeningen og grøntsagslauget med egen bedrift på Lammefjorden.

- Ved at kende de historiske vejrdata og koble dem sammen med angreb af sygdomme og insekter får vi fremadrettet et værktøj til at lave en rettidig indsats i marken. En optimal timing for en plantebeskyttelse kan reducere forbruget af beskyttelsesmidler. Dermed får landmanden en økonomisk gevinst, og samtidig gavner det miljøet, påpeger han.

Steffen R. Rosenwanger tilføjer

- I år har vi set lokale tilfælde af galmyg i raps, hvor en varslet indsats netop har reduceret angrebene væsentlig. Ved at kende de historiske vejrdata på Lammefjorden kan vi sammenkoble data omkring vejrforhold og eksempelvis et insekt som den tabsvoldende gulerodsflue.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Odsherreds landboforening og AgroPro opsamler alle data samt observationer og tællinger i marken. Dermed er fundamentet for næste års indsats på området allerede godt i gang.

Anders B. Kristensen ser vejrstationen som et fantastisk redskab for de lokale landmænd, som kan bruge den kvit og frit til at følge den aktuelle udvikling i vejret. Samtidig får de et værdifulde data, der kan indgå i deres beslutningsgrundlag for en plantebeskyttelse.

Følg årets gang

Geopark Odsherred har haft et ønske om, at både tidligere og kommende besøgende kan følge med i årets gang i det flotte vindue, som besøgsmarken udgør for Lammefjordens unikke afgrøder og mange producenter.

- Med kameraet, der er monteret på vejrstationen, kan marken følges året rundt via vores website. Lige fra kartoflerne og alle øvrige frø og planter bliver sat i jorden, og til de sprøde sager bliver høstet og anvendt i forbindelse med de mange besøg og undervisningstilbud, vi har på marken året rundt, siger projektleder Helle Nordgaard, Geopark Odsherred.