Optimal fordring er en væsentlig faktor for de danske fåreavleres udbytte. Læmmesæsonen er ved at være ovre, og dermed er det blevet tid til, at de danske fåreavlere kan gøre status, skriver LMO i en pressemeddelelse.

- Hvis fårene ikke er blevet fodret optimalt, så vil det i sidste ende kunne ses og mærkes på bundlinjen. Fodringen har afgørende betydning for, hvor mange lam der fødes og om lammene er sunde, stærke og levedygtige med en fornuftig størrelse, så de også hurtigt kommer i gang med at drikke mælk og får den vigtige råmælk i tide, fortæller Kirstine Flintholm Jørgensen, der er økologirådgiver i LMO i meddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antallet af fødsler

Hovedparten af landets 100.000 får føder deres lam i marts og april måned. Økologirådgiveren peger på, at resultatet af årets læmmesæson er en direkte konsekvens af, om fårene er blevet fodret korrekt op til parringen og under drægtigheden:

- Fårene har behov for foder af god kvalitet særligt sidst i drægtigheden. Her fungerer det ikke særlig godt, hvis fårene får såkaldt hestewrap, dvs sent høstet græs, som er skredet og har sat stængler. Ved at få taget et slæt græs i god kvalitet kan der spares meget på indkøb af tilskudsfoder. Græsvæksten er i år begunstiget af det gode vejr, men det betyder også, at vi skal skårlægge tidligere end vi normalt ville gøre. For at opnå god kvalitet til fårene bør 1. slæt høstes 14-20 dage tidligere end normalt, understreger Kirstine Flintholm Jørgensen i meddelelsen.

Få lavet foderplaner

Kirstine Flintholm Jørgensen opfordrer fåreavlere, der ikke har fået det forventede udbytte af årets læmmesæson, til fremadrettet at få lavet foderplaner til fårene, for at sikre en optimal fordring gennem hele sæsonen:

- Vi kan hjælpe med at lave foderplaner til fårene, hvor fårene gerne skal opnå de mål, vi har for optimalt huld på de forskellige stadier. Det er også vigtigt, at planlægge afgræsningen så parasitbelastningen reduceres så vidt muligt gennem sæsonen, da græsmarksparasitter er noget, der også giver store tab i form af for lav tilvækst hos lammene eller for tynde får, der yder for lidt mælk, understreger LMOs økologirådgiver i meddelelsen.