DEBAT - Flere og flere kommuner etablerer gødnings- og sprøjtefri zoner. Det skyldes et misforstået hensyn til vores drikkevand, fordi byrådspolitikere har fået den fejlagtige opfattelse, at der skulle være noget galt med drikkevandet.

Vi producerer verdens bedste drikkevand herhjemme - og vandet "dyrkes" vel at mærke under landmandens jord, fordi vandet under byerne er udrikkeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De sprøjtemidler, der ind imellem findes, er bittesmå og ufarlige rester. Et resultat af fortidens synder, der intet har med moderne landbrugsdrift at gøre. Selvfølgelig skal der skrides ind, hvor der måtte være målt konkrete problemer - men hverken nitrat eller nutidens pesticider udgør nogen trussel mod grundvandet.

Der lægges helt unødvendige og nyttesløse restriktioner på danske landmænd, også på arealer hvor der ikke er påvist problemer. Det må høre op! Vi taler samlet om et areal på to gange Fyns størrelse.

Bæredygtigt Landbrug accepterer ikke, at landmændenes ejendomsret trin for trin og uden saglig grund skal udhules af kommunerne. Hvis der ikke er konkrete problemer, skal der ikke være restriktioner. Sker det alligevel, er vi parate til at bakke straffe-retssager op.

Kemi er et hjælpemiddel, der giver en faglig mulighed for at producere gode og sunde fødevarer, så vi eksempelvis kan fjerne de svampe-giftstoffer, der ellers kan genfindes i forbrugernes mel eller dyrenes lever. Vi redder desuden afgrøder fra at gå til i insektangreb eller ukrudt. Kemi bruges mange steder, også i almindelige daglige forbrugsvarer.

Når det gælder næringsstoffer, er en af bestanddelene nitrat, som er grundstenen i det protein, der er byggesten til alt liv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi landmænd er faktisk ret stolte af, at dansk landbrug har mangedoblet produktionen siden begyndelsen af sidste århundrede - uden at øge udledningen af kvælstof. Landbrugserhvervet forlanger at blive målt på præstationer og målbare konsekvenser, ikke på føleri.