Det er vigtigt at satse på slagtesvin i Danmark, og det er også muligt at knække de seneste 10 års nedadgående kurve, som har resulteret i, at der i dag slagtes 20 procent færre grise i Danmark end dengang.

Det mener både Christian Fink og Erik Larsen, henholdsvis direktør og formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erik Larsen mener af flere grunde, at det er meget vigtigt, at der fortsat satses på slagtesvin i Danmark.

Han peger på, at en stor, dansk slagtesvineproduktion er med til at styrke dansk svineproduktions gode brand i udlandet.

- Vores brand betyder, at der skal være stor slagtesvineproduktion i Danmark. Og vi skal også passe på, at vi ikke får for lille produktion, for så løber vi ind i en risiko for ikke at kunne levere nok til at være relevante for nogle af de store aftagere på nogle markeder, sagde Erik Larsen, da han sammen med direktør Christian Fink gik på scenen på Svinekongres 2017.

License to produce

Ifølge Erik Larsen er det dog også af afgørende betydning at have en slagtesvineproduktion i Danmark, fordi det er en del af en slags kontrakt med samfundet, som branchen har indgået, fordi der er arbejdspladser i følgeindustrien, når der er en stor slagtesvineproduktion.

Det gav han som begrundelse, da en tilhører gav udtryk for, at kampen for en dansk slagtesvineproduktion er en kamp, der nærmest er tabt på forhånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre konkurrenceevne

For at kunne bevare og eventuelt udbygge den danske svineproduktion, skal der dog ifølge Erik Larsen og Christian Fink ske forbedringer.

- Vi skal være gode og forbedre marginalerne, sagde Erik Larsen.

Han glædede sig derfor også over landbrugspakken, som ifølge Landbrug og Fødevarer Svineproduktion forbedrer dækningsbidraget med 20-25 kroner pr. gris.

Men der er meget stor forskel på, hvor godt de bedste og de ringeste danske slagtesvineproducenter performer.

Det er ikke nyt, men betyder ifølge direktør Christian Fink, at de dårligste har er et kæmpe potentiale for at forbedre sig på eksempelvis parametre som foderforbrug, daglig tilvækst og dødelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke så nemt at producere slagtesvin, som nogen vil gøre det til, sagde Christian Fink.

Men han erkender også, at dansk slagtesvineproduktion ikke vil være konkurrencedygtig med nogle landes bulk-produktion, hvor der er fri adgang til alle hjælpemidler, mens danske svineproducenter har en række udfordringer, der skal håndteres i de kommende år.

Udfordringer uden løsninger

Erik Larsen og Christian Fink gav deres bud på nogle af de væsentlige udfordringer, dansk svineproduktion står over for.

Og de gav også i et vist omfang deres bud på, hvordan udfordringerne kan tackles.

Men på væsentlige spørgsmål kender de hverken den præcise tidsplan eller de konkrete løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er udfordringer, som samfundet forventer løst. Her peger de på kastrationsproblematikken, halekupering, løsgående diegivende søer samt pattegrisedødelighed som kritiske områder, det er nødvendigt at finde løsninger på.