Formand Erik Larsen; Videncenter for Svineproduktion tog i sin beretning fat på spørgsmålet om, hvorfor det er værd at satse på dansk svineproduktion.

- Forudsætningen er naturligvis, at vi kan være konkurrencedygtige i Danmark og internationalt. Heldigvis har vi en lang række styrker i den danske svinesektor, som taler for, at vi også om både et år og 20 år har en betydelig svineproduktion i Danmark, sagde Erik Larsen og pegede på, at danske svineproducenter er effektivitetsmæssigt helt i front.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og vi kan - i kraft af vores fællesskab - finde faglige løsninger, som også vil holde os i front i fremtiden, sagde han.

Og så tilføjede han, at de danske slagterier igen er konkurrencedygtige.

Rammebetingelser

Men vigtigst blandt danske svineproducenters udfordringer er ifølge Erik Larsen erhvervsvilkårene - det vil sige rammebetingelserne.

- De skal forbedres. For de koster os dyrt, sagde han og pegede på, at der er store forventninger til den nye regering.

- Vi skal have et opgør med den særlige politiske tankegang, der siger, at danske erhvervsvilkår godt må være hårdere og ringere end vores konkurrenter. Med lige vilkår kan vi godt konkurrere, siger Erik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At vi vil have lige erhvervsvilkår, er ikke det samme, som at vi vil se stort på miljø, dyrevelfærd, brug af antibiotika og så videre. Vi vil som branche tage ansvar og hele tiden sikre fremskridt, sagde han.

- En bæredygtig svineproduktion - økonomisk, etisk og samfundsmæssigt - er forudsætningen for, at vi har en fremtid.

Usund udvikling

En anden udfordring er, at der fortsat er små investeringer, faldende slagtninger og dermed stigende eksport af smågrise.

- Det er en strukturudvikling, der er logisk for den enkelte, men usund for branchen og Danmarks økonomi, sagde Erik Larsen.

Aktuel krise

Erik Larsen viste en figur, som afslører, at en gennemsnitlig svineproducent kun i ganske få perioder har tjent på svineproduktion. Specielt slemt har det været de seneste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi gik glip af en højkonjunktur i 2014 på grund af Ruslandskrisen, og her i 2015 er situationen ikke bedre.

Hullerne, der skal fyldes ud rent økonomisk, er der stadig, og alt for mange producenter får behov for at låne til driften på grund af en negativ likviditet i en periode fremover. Det er ikke en normal situation, og vi må appellere til bankerne om at se det sådan, lød appellen fra Erik Larsen.

Nogle skal stoppe

Erik Larsen omtalte det udskilningsløb, som altid har været et grundvilkår i svineproduktionen, og han konstaterede, at det bliver stadig hårdere.

- Troen på fremtiden har altid været et særligt kendetegn for os svineproducenter. Så sent som for to år siden, da vi lavede en større spørgeundersøgelse, var de fleste indstillede på at fortsætte. Og forventede at ekspandere frem mod 2020. Som svineproducent er man nødt til at være ukuelig optimist. Ingen tvivl om det. Og vi er i verdensklasse som svineproducenter. Heller ingen tvivl om det. Men vi skal passe på, at vi ikke mister jordforbindelsen, lød hans advarsel til optimisterne.

- Høj gæld og lav indtjening. Det hænger ikke sammen og kommer næppe til det. Realistisk set er der en del svineproducenter og deres familie, der var bedre tjent med at stoppe hurtigst muligt.Der er trods alt et liv uden for svinestalden, sagde Erik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så tilføjede ha, at selv den gruppe, der tjener penge skal grundigt overveje om, og hvordan der skal investeres i fremtiden.

Direktør Claus Fertin fortsatte med at understrege, at det er nødvendigt at få reduceret omkostningsniveauet, hvis man vil være med internationalt på den lange bane.

- Andre er ikke belastet af de erhvervsvilkår, produktionsbegrænsninger og afgifter, som langsomt, men sikkert, er med til at underminere vores konkurrenceevne. I en globaliseret verden går det bare ikke at blive ved at lægge ekstra byrder på, fastslog Claus Fertin.

- Effektivitetsmæssigt kan vi sagtens være med, men vi skal have en politisk kursændring. På europæisk plan er vi konkurrencedygtige. Franskmændene er på niveau med os, mens Tyskland og Holland og ikke mindst UK og Sverige har væsentligt højere omkostninger end os, sagde Claus Fertin.

Han tilføjede, at vi også kan matche vores nære konkurrenter i Nordeuropa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores ambition har i mange år været, at vi skulle ligge bedst i Europa, og det er den stadig. Dog må vi se os overhalet af Spanien, der producerer et kg svinekød 30-40 øre billigere end os og har indhentet den konkurrencefordel, vi har haft på smågrisene, lød det fra Claus Fertin.