En rapport fra NIVA Danmark - den danske afdeling af det norske vandforskningsinstitut - peger på, at vandmiljøet påvirkes af mange flere væsentlige faktorer end bare kvælstof, som ellers næsten udelukkende har været i fokus i de danske vandplaner.

Rapporten er ifølge en af forfatterne, chefforsker Jesper H. Andersen, et meget omfattende studie med et omfattende og supergodt datasæt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg mener, at man skal tænke sig om og analysere, hvilke andre presfaktorer, det konkret giver mening også at skrue ned for.

Jesper H. Andersen, chefforsker NIVA Danmark

Han kender ikke til tilsvarende, omfattende undersøgelser, hvor alle presfaktorer er undersøgt.

- Der har været tilløb til undersøgelser i Østersøen og i et område af Nordsøen, men mig bekendt er det første gang, samtlige presfaktorer er undersøgt, siger Jesper H. Andersen.

Rapporten har grupperet og rangordnet de enkelte presfaktorer:

(1) næringsstoffer, (2) klimaændringer, (3) ikkehjemmehørende arter, (4) miljøfarlige stoffer (5) fiskeri, (6) mikroplastik, (7) støj, (8) skibstrafik og (9) fysisk modifikation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Næringsstoffer

Selv om undersøgelsen viser, at kvælstof kun udgør knapt en femtedel af påvirkningen af vandmiljøet, udgør næringsstoffers påvirkning ifølge Jesper H. Andersen tilsammen 35-40 procent af de samlede presfaktorer.

- Og andelen er endnu højere - cirka 50 procent - i kystvandene og endnu mere i fjordene, siger han.

Men klimaforandringer viser sig også at have stor betydning for vandmiljøet, og det samme er tilfældet med ikke-hjemmehørende arter som eksempelvis stillehavsøsters, sortmundet kutling og dræbergopler.

- Det er en hidtil næsten overset faktor, og det var en overraskelse, at det er så væsentlig en faktor, siger Jesper H. Andersen.

Endnu et eksempel på en væsentlig presfaktor, som undersøgelsen har afdækket betydningen af, selvom det ifølge Jesper H. Andersen egentlig ikke er overraskende, er fiskeri med redskaber, som arbejder på bunden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Analyser vigtige

Jesper H. Andersen er forsigtig med at konkludere på baggrund af den nye viden, som rapporten har kortlagt.

Men han konstaterer, at den økologiske tilstand i vores vandmiljø ikke er god, og på den baggrund vurderer han, at analysen betyder to ting.

- For det første skal der stadig skrues ned for næringsstofferne. Og for det andet skal der også ses på andre presfaktorer.

- Den største enkeltfaktor er stadig næringsstoffer. Det er der ikke rokket ved, så der skal fortsat skrues ned for kvælstoffet. Men jeg mener, at man skal tænke sig om og analysere, hvilke andre presfaktorer, det konkret giver mening også at skrue ned for, siger Jesper H. Andersen.