Hvis man i den seneste tid har været i en 7-Eleven butik, er der stor sandsynlighed for, at man set flere fødevarer, der indeholder hamp.

Selvom 7-Eleven måske klinger mere af pølsehorn, Coca Cola og snoller, så har butikskæden haft stor succes med at sælge forskellige fødevarer med hamp. Den hamp kommer fra Møllerup Gods, der ligger på Djursland, og her er det godsejerparret Stig og Anne Sophie Gamborg, der har introduceret hamp i markplanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg uddannede mig til landmand i en forholdsvis sen alder, og mine teenagebørn syntes nok ikke, at det var særligt cool. Derfor tænkte jeg, at de måske ville synes, at det var lidt sejt, hvis vi dyrkede hamp, siger Anne Sophie Gamborg.

Det var netop under landbrugsuddannelsen, at Anne Sophie Gamborg fik interesse for hampen, som oprindeligt skulle bruges til en skoleopgave om særafgrøder. Hamp har været dyrket i mange år, hvor plantens fibre blandt andet har været brugt til tekstiler og tovværk, og på Møllerup Gods har man også en maskine, der kan presse de uhomogene fibre til alt fra isoleringsmateriale til formstøbte stolesæder. Plantens frø bruger Møllerup Gods i en lang række forskellige fødevarer - herunder dem der kan købes i 7-Eleven - og godset har også en hudplejeserie med indhold af hamp. Der er dog stadig en del af planten, man endnu ikke kan bruge til noget - bladene.

- Vi dyrker industrihamp, der er avlet, så det indeholder et minimum af THC, der er det euforiserende stof i cannabis. Plantens blade indeholder dog alligevel 0,2 procent THC, og derfor kan vi ikke bruge dem til fødevarer. Det er ærgerligt, at der er en del af planten, som vi ikke kan bruge, men det er endnu mere ærgerligt, fordi planten har så meget godt at byde på, siger Anne Sophie Gamborg.

Superfood

Det er næsten en underdrivelse at sige, at hamp har meget godt at byde på. Planten indeholder både omega 3, 6 og 9, en masse antioxidanter og plantens frø har et proteinindhold på op til 32 procent.

- Hamp indeholder så mange gode ting, og vi håber, at vi kan få lov at bruge den i eksempelvis kosttilskud. Hamp har en bedre sundhedsprofil end alle de andre superfoods, siger Anne Sophie Gamborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag laver man på billedskønne Møllerup Gods som nævnt en lang række produkter med hamp. Et af disse er et marcipanbrød, der udover marcipan også indeholder afskallede hampfrø. Det betyder, at Møllerups marcipanbrød indeholder mindre fedt og mere protein end et normalt marcipanbrød, og det ser Anne Sophie Gamborg store muligheder i:

- Ude på hospitalerne giver man de ældre proteindrikke, som supplement til måltiderne, men jeg tror på, at de hellere vil spise et marcipanbrød. På den måde kan vi være med til at sikre, at de ældre får den næring, som de har brug for, siger hun.

Regler i vejen

Når man arbejder med hamp, er der dog en del regler, der skal overholdes. Som nævnt er der nultolerence for THC i fødevarer, og det sætter for tiden en stopper for flere af de planer for afgrøden, som man har på Møllerup Gods.

Nye tider på Christiansborg har dog betydet, at man på landsplan indleder et forsøg med medicinsk cannabis til udvalgte patienter. Det er ikke klarlagt, hvem der skal levere den medicinske cannabis, men her melder Møllerup Gods sig på banen:

- Vi oplever en efterspørgsel på medicinsk cannabis, og hvis vi får lov, er det et produkt, som vi kan levere. Jeg mener, at det medicinske cannabis skal dyrkes i Danmark, og her kan Møllerup Gods levere, siger Anne Sophie Gamborg, der understreger, at det ikke er alle og enhver, der kan give sig i kast med dyrkningen af hamp:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har brugt meget tid og mange penge på at lære at dyrke hamp og gøre det til en god afgrøde. Hamp er let at dyrke, men den er meget kompliceret at håndtere. Høsten kan være ødelagt på en time, hvis du ikke ved, hvad du gør. Derfor har vi arbejdet indgående med dyrkningen, høsten, bjergningen og tørringen af hampen, og nu føler jeg, at vi er ved at have styr på det.

De bedste

Selvom flere landmænd har givet udtryk for, at de ser en stor fremtid i dyrkning af hamp - særligt med fokus på medicinsk cannabis, tror man hos Møllerup Gods ikke på, at afgrøden kommer til at vende op og ned på dansk landbrug.

- Jeg tror, at det bliver lidt som med græsfrø, hvor de bedste af de bedste kan få det til at fungere. Jeg tror ikke, at det bliver en mainstream-afgrøde, selvom hamp er en god sædskifteplante her i Danmark, siger Anne Sophie Gamborg, der på Møllerup Gods dyrkede 300 hektar hamp i 2016, og i år nærmer tallet sig 500 hektar.

- Da vi startede med at dyrke hamp, høstede vi over 1500 kg frø pr. hektar, selvom de forsøg, der var lavet, viste, at vi skulle regne med 4-500 kg pr. hektar.

På Møllerup Gods bruger man en finsk sort, og det skyldes, at der endnu ikke er udviklet en sort til brug i Danmark. Det betyder altså, at der er potentiale for endnu bedre udbytter, når afgrøden bliver tilpasset det danske klima.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen gårdbutik

De mange hektar med hamp forvandler man hos Møllerup Gods selv til en lang række produkter, som bliver markedsført under godsets navn.

Når man skal introducere en ny afgrøde, som Møllerup Gods har gjort med hamp, så kræver det, at man har en plan, lyder det fra godsejeren.

- Det kræver, at man har økonomien i orden, og at man får tilknyttet de rigtige folk, hvis man skal starte noget nyt, siger Anne Sophie Gamborg og fortsætter:

- Vi har eksempelvis ansat en direktør, som ved, hvordan man får produkterne på markedet, for det er ikke en viden, vi selv har som landmænd.

Det er altså ikke et hobby-projekt, som Møllerup Gods har givet sig i kast med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har den tilgang, at jeg aldrig ville stå i en gårdbutik. Det er en ineffektiv måde at sælge sine varer på, synes jeg, og derfor er vores setup også lavet, så produkterne kan komme rigtigt ud på markedet, siger Anne Sophie Gamborg.

Og her er vi så tilbage ved 7-Eleven, som altså sælger forskellige fødevarer med hamp fra Møllerup:

- Det handler om at få danskerne til at tage hampen til sig. Vi vil gerne co-brande vores hamp med andre produkter, og jeg håber da, at det på sigt bliver helt naturligt for danskerne at komme hamp-müsli på deres yoghurt om morgenen, siger godsejeren, der driver Møllerup Gods sammen med ægtefællen Stig Gamborg.