Abonnementsartikel

Majsstubbe er altid en udfordring i forbindelse med etablering af den efterfølgende afgrøde. Det forsøger Mandam nu at gøre noget ved.

Det nye redskab hedder Mandam Gal-Turbo. Princippet er, at en kraftig valse med syv horisontale knive i fuld bredde snitter de stubbe, der ikke allerede er knækkede, og derefter følger en form for tallerkenharve med to rækker store tallerkener og en pakkevalse. Tallerkenerne på denne harve står lige på kørselsretningen og skal altså primært skære stænglerne over i stedet for at kultivere/blande.

De første tests blev udført omkring Brørup med en 4-meters version, og de lokale landmænd og maskinstationer var begejstrede over resultatet. Majsstubbene blev bearbejdet så tilpas meget, at de ikke vil være til nævneværdig gene for den efterfølgende jordbearbejdning eller for et godt såbed.

- Ormuldningen vil helt sikkert blive hurtigere, når stængelresterne neddeles,

Svend Aage Jensen, Brørup Traktor- og Maskincenter

Tilfreds importør

Svend Aage Jensen fra Brørup Traktor- & Maskincenter var også godt tilfreds, men har fået øje på et par praktiske forbedringer, som nu udføres på værkstedet i Brørup, inden der køres nogle flere tests, så prototypen kan godkendes til serieproduktion. Blandt andet vil man sikre sig, at basiskonstruktionen forstærkes yderligere, så den med garanti kan holde til de belastninger, redskabet udsættes for, når maskinstationerne kører hurtigt hen over majsmarkerne, for så er der voldsomme kræfter på spil.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er et lovende redskab, mener importøren.

- Majsstænglerne - eller det, der er tilbage af dem efter en overkørsel - bliver meget nemmere at håndtere i forbindelse med etableringen af den næste afgrøde, og formuldningen vil helt sikkert blive hurtigere, når stængelresterne neddeles.

Han håber på, at den endelige version er klar til Agromek, så kunderne kan se resultatet og forhåbentlig også forudbestille deres Mandam Gal-Turbo.