Abonnementsartikel

Mandam er klar med et nyt redskab til genoplivning af jorden.

Mange års belastning fra tunge maskiner, komprimeret pløjesål, store mængder nedbør og måske endda misholdte dræn - der kan være mange grunde til, at jorden ikke ånder. Og hvis der så samtidigt ikke er nedmuldet planterester af betydning i flere år, er det ikke så underligt, hvis jorden ikke "lever".

Med afsæt i den problemstilling gik ingeniørerne hos Mandam til tegnebordet og fandt den store regnemaskine frem, for hvordan designer man et robust redskab, der kan løsne jorden i dybden, samtidigt med at stub og planterester nedmuldes - alt sammen med én overkørsel og uden unødvendig brug af hestekræfter?

Ned til 65 centimeter

Resultatet er blevet Mandam Grot - der kombinerer fem eller syv kraftige specialdesignede grubbetænder med to kraftige spadevalser, og takket være et intelligent design, som blandt placerer tænderne asymmetrisk i to rækker, kan trækkes af en traktor med cirka 180 eller 260 hestekræfter på almindelige jordbundstyper.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tænderne på Mandam Grot er designede, så de søger ned i jorden og løsner jorden i hele arbejdsbredden, så en eventuel pløjesål brydes, jorden løsnes og markens generelle kapillære forhold forbedres væsentligt. Tænderne følges af to "aggressive" valser, der både skærer/maser planteresterne i stykker og pakker dem ned i markens øverste jordlag. Arbejdsdybden er ned til 65 centimeter og reguleres via to store hydrauliske cylindre og spadevalserne. Mandam angiver den almindelige arbejdsdybde fra 20-55 centimeter alt efter jordbundsforhold og dyrkningsstrategi.

Mandam Grot kan leveres med enten mekanisk eller hydraulisk udløser på tænderne, og eksempelvis sidetallerkener er også en option. Arbejdsbredden på de første modeller er tre meter.

Til 2018-sæsonen følger en fire meter version med flere tænder.

Sidst på efteråret.

Resultatet er ifølge Svend Aage Jensen fra den danske importør Brørup Traktor- & Maskincenter overbevisende.

- Nu er jeg ikke planteavler, men da testpiloten havde været over marken med Mandam Grot, efterlod han en gennemarbejdet stub. Og da spaden efterfølgende kom i jorden, kunne vi se og fornemme en dejligt homogen jordstruktur ned i flere spadestiks dybde, siger han.

Maskinimportøren lagde derfor en ordre på stedet og ser frem til at demonstrere den i Danmark allerede i dette efterår. Lastbilen ruller ind på pladsen i Brørup den 22. september, og så er importøren klar til at køre på markarbejde hos kunderne.