Miljøstyrelsen har udsendt en vejledngin til landets kommuner om at begrænse forureningen med zink fra gylle.

Det viser sig nemlig, at indholdet af zink i gylle fra især smågrise, at kommunerne fremover ved nye godkendelser af mijøtilladelser til husdyrbrug skal sikre, at gylle fra smågrise højst udgør 40 procent af den gylle der spredes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er allerede mange steder et potentielt miljøproblem og er ikke bæredygtigt på sigt,

Jesper Bak, seniorrådgiver fra DCE Aarhus Universitet

Det skriver dr.dk.

Baggrunden for Miljøstyrelsens vejledning er en undersøgelse foretaget af forskere fra DCE (Nationalt center for miljø og energi) som påviser, at de store mængder zink som gives til smågrise bliver overført til landbrugsjorden gennem gyllen.

- Den store mængde kobber og zink, der tilføres jorden med svinegylle, har medført en betydelig stigning af disse tungmetaller i jorden. Det er allerede mange steder et potentielt miljøproblem og er ikke bæredygtigt på sigt, sagde en af rapportens hovedforfattere, seniorrådgiver Jesper Bak fra DCE Aarhus Universitet til dr.dk.

Alle behandles ens

Et af løsningsforslagene er at landmændene fremover skal fortynde gyllen fra smågrisene med gylle fra andre grise, før den bruges på marken. Men det er helt urimeligt, mener næstformand for Bæredygtigt Landbrug, Peter Rosendahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før man pålægger enkeltstående svineproducenter en hel masse, så må vi have undersøgt indholdet af zink fra for eksempel overløb fra rensningsanlæg og regnvand. Zinken kan også komme derfra, og vi skal behandles ens, siger Peter Rosendahl til dr.dk.