Fåreavlen i Danmark dækker 6.700 registrerede besætninger hvor 5.200 har under 10 moderdyr og de største har over 2.500. Alle besætninger har en lang række fælles udfordringer i hverdagen, men den meget store spredning medfører, at der også er en række udfordringer, som er mere tungtvejende for nogle besætninger end for andre.

De seneste 10-12 måneder har der været aktiviteter i gang med henblik på at skabe en fælles organisation, som kan rumme alle fåreavlere og deres mange foreninger. Formålet er, at avlerne kan stå sammen om de fælles udfordringer og samtidigt rumme de forskelligheder som besætningsstørrelse, geografi og racevalg medfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To modeller

Specielt gennem sommeren har flere foreninger været aktive i at skabe det fælles grundlag. To forskellige modeller har været i spil. Den ene, hvor man etablerer en enkelt landsdækkende forening, som skal rumme alle fra små til store. Den anden mulighed er at etablere en paraplyorganisation, hvor de eksisterende foreninger går sammen om de fælles opgaver, samtidig med, at de hver især fortsætter deres store, varierede og engagerede arbejde i de lokale områder.

Fynske Fåreavlere, Sydvestjyske Fåreavlere og Dansk Fåreavl har derfor nedsat en arbejdsgruppe, som har arbejdet sig frem til en fælles organisationsmodel, der ikke alene kan rumme samtlige foreninger inden for fåreavlen, men som også er åben for andre former for dyrehold med sammenfaldende udfordringer.

Alle er lige

Resultatet er "Fællesorganisationen Får", som holder sin stiftende generalforsamling søndag den15. novemember 2015 kl. 13 på Vissenbjerg Storkro.

Her skal der vælges den midlertidige bestyrelse, der skal sidde i tiden indtil det første ordinære repræsentantskabsmøde (generalforsamling), hvor den endelige bestyrelse vælges og hvor alle de mange praktiske detaljer forventes at være endelig på plads.

Organisationsmodellen bygger på en flad struktur, hvor alle er lige. Alle kan stille op til bestyrelsesposter, som vælges af repræsentantskabet. Bestyrelsen består af fem personer. Praktiske opgaver kan lægges ud i udvalg, som det kendes fra de involverede foreninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsgruppen ser frem til at møde mange engagerede fåreavlere, som kan støtte op om foreningens formålsparagraf: "Foreningens formål er at varetage fåreavlen og fåreavlernes almene interesser i samfundet, såvel politisk som avls-, sundheds- og erhvervsmæssigt. "

Når først kræfterne er samlet i en organisation, er der mange opgaver og tage fat på. Der er mange love og regler, som har gjort det unødigt svært at være fåreavler. Ikke mindst usikkerheden med om man overholder de mange regler og paragraffer.