Endelig har de danske fåreavlere fået opfyldt et gammelt ønske - nemlig at får må gå udendørs også hen over vinteren.

- Vi har hele tiden hævdet, at vores får har det fint udenfor hele året rundt, men vi er ikke rigtig kommet igennem med budskabet hos diverse dyrevelfærdsmyndigheder. Derfor hjalp det, at der sidste år kom en rapport, der viste termobilleder af får, der gik ude i 10 graders frost, fortæller Richard Andersen, formand for Dansk Fåreavl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hidtil har der været krav om, at der skal være et overdækket, strøet areal med plads til alle fårene fra 1. december til 1. marts - og desuden i november og marts i tilfælde af vintervejr.

Termobillederne overbeviste myndighederne om, at fårene trives fint udendørs - også i frostgrader.

- Fårene skal helt ned i minus 40 grader, før de skal bruge energi fra foderet til at holde varmen, siger han.

Derfor er kravet om overdække frafaldet fra denne sæson.

- Det er helt sikkert en stor sejr, at vi endelig har fået noget fornuft ind på det område. Der er jo ingen logik i, at en fåreavler med for eksempel 1.000 får - som skal flyttes hver uge - skal sørge for et transportabelt overdække med plads til samtlige får. De fleste fåreavlere havde to valgmuligheder - at tage fårene helt ind i stalden eller at bryde reglerne, fortæller Richard Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stalden undgår fugtskader

Et af problemerne ved at have får indendørs - ud over at det kræver megen plads - er fugt på væggene.

- Får var ikke fra naturen udstyret med så tyk en uldpels, som de har i dag. Det har vi fremavlet gennem årene. På grund af ulden har fårene svært ved at komme af med varmen, og derfor gør de som hunde, når de har det varmt - de slipper af med varmen gennem munden. Det giver en masse kondens i stalden, forklarer Richard Andersen.

Det er derfor også en fordel for fåreavlernes stalde, at fårene ikke behøver komme ind om vinteren.

Forudsætningerne for, at fårene må gå ude, er, at de skal være i god foderstand, at de har et passende uldlag, og at de har tilstrækkeligt fodertilbud, så de ikke taber sig.