Abonnementsartikel

For får og andre mindre produktionsdyr er prisen for dyrevelfærdskontroller i år steget fra 109 kroner til 873 kroner om året. Det er skævt, siger formanden for Dansk Fåreavl.

Overskuddet hos de små danske fåreavlere - hvis der da er sådan et - risikerer at drukne i skatter og afgifter. Især efter at prisen for dyrevelfærskontroller er steget fra 109 kroner til 873 kroner årligt.

- Det er jo noget af en stigning. Jeg ser det som en skatteskrue, som de bare kan dreje på, som det passer dem, siger formand for Dansk Fåreavl, Richard Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mistænker politikerne for at lade de mindre produktionsgrene betale for dyre kontroller på kvæg- og svineområdet.

- Vi betaler nu 873 kroner om året, for at myndighederne kommer på kontrol hos fem procent af de danske fåreavlere hvert år. Det svarer til, at du som fåreavler får besøg hvert 20. år. Så reelt betaler vi næsten 18.000 kroner for et kontrolbesøg, siger han.

- Det ligner, at vi skal betale for nogle dyre kontrolsystemer i de store produktionsgrene. De lempelser, vi har fået til gengæld, er ikke relevante for fåreavlere. Det gælder blandt andet sundhedrådgivningen, hvor man burde kunne spare en dyrlægeregning, fordi oplysninger om medicinering ikke længere behøver at være anført hos dyrlægen. Men der er nok kun omkring 10 fåreavlere i Danmark, som har sundhedsrådgivning, så det betyder ingenting for os, siger Richard Andersen.

Den årlige afgift for dyrevelfærdskontroller skal betales af fåreavlere med mere end 10 dyr.