Ifølge et svar fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg er den gennemsnitlige, vægtede pris på mælk i EU faldet med 27 procent fra januar 2014 til august 2015

- Der foreligger ikke data over hvor stor en del af dette prisfald, der isoleret kan tilskrives henholdsvis markedsmæssige udfordringer i Kina og Rusland, samt ophøret af EU's mælkekvotesystem. Kina har været en stor importør af særligt skummetmælkspulver fra EU, og i årene 2013 og 2014 var Kina EU's næststørste eksportmarked for skummetmælkspulver. I perioden januar-juni 2014 til januar-juni 2015 er Kinas import af skummetmælkspulver fra EU faldet med 25 procent. Kinas import af mejeriprodukter har ikke alene påvirket EU men generelt påvirket alle eksportører, oplyser ministeren blandt andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Største importvare

Hun henviser videre til, at Kinas import af sødmælkspulver, som mængdemæssigt er Kinas største importvare inden for mælk- og mejeri, er blevet reduceret med 56 procent sammenlignet med 2014, mens Kinas import af smør er faldet med 38 procent:

- Denne udvikling har - koblet med et fald i den samlede russiske import af smør og ost - påvirket verdensmarkedet markant. Rusland var i årene 2012-2014 det største eksportmarked for ost og smør fra EU, men i august 2014 iværksatte Rusland en politisk betinget handelsembargo mod import af bl.a. mælke- og mejeriprodukter fra EU. Før iværksættelsen af dette importforbud aftog Rusland ca. 13 procent af EU's samlede eksport af mejeriprodukter, herunder 24 procent af EU's årlige smøreksport og 32 procent af EU's samlede osteeksport. Ophævelsen af EU's mælkekvotesystem pr. 31. marts 2015 har ikke medført en markant vækst i den samlede mælkeproduktionen i EU. Således var produktionen i første halvår af 2015 kun 0,8 procent højere end i samme periode i 2014, slutter Eva Kjer Hansen.