Abonnementsartikel

15 procent af Arlas økologiske andelshavere har valgt at forlade mejeriet. Med sig tager de 17 procent af Arlas økologiske mælkeproduktion.

Selvom Arla flere gange i år har hævet øko-tillæget, må mejeriet nu konstatere, at 37 ud af Arlas i alt 240 økologiske mælkeproducenter har valgt at sende en opsigelse til mejeriet, fordi de ønsker at forlade Arla ved udgangen af året.

Fristen for udmeldelser var den 31. august, og i alt modtog Arla 51 udmeldelser - heraf var de 37 altså fra økologer. Til sammenligning modtog Arla sidste år blot 21 udmeldelser sammenlagt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arla forklarer, at størstedelen af de udmeldte økologer har oplyst, at de ønsker at levere deres mælk til økologiske mejerier i Tyskland på grund af en højere afregning.

- Vi ser lige nu en enorm intens konkurrence på økologisk mælk som råvare i Europa. Efterspørgslen på økomælk stiger hurtigere end produktionen lige nu, og der er visse økomejerier især syd for grænsen, der lige nu og i de kommende måneder tilbyder en højere øko-mælkepris end vi gør. Det har uden tvivl været fristende for mange af de økologer, der nu har indsendt deres udmeldelse til Arla. Vi er dog ikke et sekund i tvivl om, at Arla vil forblive konkurrencedygtige på den lange bane, siger Povl Krogsgaard, der er vice-administrerende direktør i Arla.

17 procent

De 37 udmeldte øko-producenter står for en årlig leverance på cirka 61 millioner kg. økomælk. Det svarer til 17 procent af Arlas samlede produktion af økomælk.

- Vi er naturligvis ærgerlige over de udmeldelser, vi har modtaget. Det bekræfter blot, at konkurrencen om den økologiske mælk i Europa er mere intens end nogensinde før. Det ændrer dog ikke på Arlas ambitioner for vores økologiske forretning, som vil vokse i de kommende år. Vi ser en vækst i produktionen hos vores eksisterende økologer og er derudover i fuld gang med at rekruttere nye økologer i både Danmark, Sverige og Central Europa, siger Povl Krogsgaard.

Arla har siden marts hævet sit økotillæg til økologiske andelshavere i Danmark af tre omgange med i alt syv eurocent pr. kg - svarende til 52 øre pr. kg. I dag er Arlas øko-tillæg i Danmark på 107,2 øre pr. kg, hvilket er højere end nogensinde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Arla har hævet vores øko-tillæg tre gange alene i år med i alt syv eurocent. Men vores basis mælkepris er faldet på grund af den globale krise på verdensmarkedet, og den udgør en stor del af vores økologers samlede mælkepris. Når nogle mejerier blandt andet i Tyskland lige nu kan betale en højere mælkepris er det fordi de baserer den økologiske rå mælkspris udelukkende på et lokalt økologisk marked, siger Povl Krogsgaard.

Øko-rekruttering

I april i år besluttede Arla at rekruttere mere økologisk mælk i udvalgte områder.

Arlas mål er frem mod 2017 at sikre i alt 150-200 millioner kg økologisk mælk yderligere i Danmark og Centraleuropa (Tyskland, Luxembourg, Belgien og Holland), samt op til 50 millioner kg i Sverige. Det svarer til en stigning i Arlas totale økologiske mælkeindvejning på omkring 25-30 procent.

Rekrutteringen af nye økologer sker med udgangspunkt i, at indsamlings-omkostningerne skal begrænses.

Status pr. 31. august er, at Arla har principgodkendt ansøgninger fra interesserede landmænd svarende til i alt 108 millioner kg. ny økologisk mælk - fordelt på 55 millioner kg. i Danmark, 27 millioner kg. i Central Europa, 24 millioner kg. i Sverige og 2 millioner kg. i Storbritannien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er kommet fint fra start i rekrutteringen af nye økologer, og oplever også interesse fra konventionelle andelshavere, der overvejer at lægge om til økologisk produktion. Der er en positiv efterspørgsel på økologiske mejeriprodukter både på Arlas europæiske kernemarkeder samt på vores eksportmarkeder i især Asien. Som verdens største økologiske mejeriselskab vil Arla være med til at drive og skubbe til den positive udvikling i markederne, siger Povl Krogsgaard.