Abonnementsartikel

Ved weekendens begyndelse var den danske kornhøst halvvejs. Da weekenden ebbede ud, manglede der kun en tredjedel. Det indikerer DLGs høstbarometer.

Weekendvejret har været med landmændene, og de har formået at udnyttet det til fulde. Ifølge DLGs høstbarometer er to tredjedele af årets høst nu i hus.

- Landmændene har kørt på fuldt blus i de her dage, og med sol og vind har forholdene været optimale. Det er overordnet en god høst, siger Mogens Frederiksen, der er direktør med ansvar for kornområdet i DLG.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedst med øst på

På landsplan er der pr. 23. august høstet 68 procent af afgrøderne, men det dækker over geografiske forskelle, for i det østlige Danmark mangler der ikke ret meget, hvorimod der i Nord-, Vest og til dels Østjylland mangler næsten halvdelen.

Tilfredsstillende

Mængdemæssigt tegner det til en tilfredsstillende dansk høst, så igen i år vil vi i Danmark have et pænt overskud af korn til eksportmarkederne. Kvalitetsmæssigt ser kornet også godt ud.

- Det er gode og sunde varer, og rapsen har et flot olieindhold. Den gode kvalitet skyldes godt høstvejr, men ærgerligt, at vi skal se faldende proteinniveauer i danske afgrøder, som fortsætter nedad igen i år, understreger Mogens Frederiksen.

Han forventer, at den samlede danske høst vil være i hus efter en lille uge med stabilt høstvejr. De afgrøder, der primært mangler, er vårbyg og vinterhvede.

Høstbarometer

DLG har i år udviklet et høstbarometer, der giver en indikation af, hvor langt landbruget er med høstarbejdet. DLG modtager næsten halvdelen af det indleverede korn og raps i Danmark, og de indvejede afgrøder kan derfor bruges som indikator for, hvor langt de danske landmænd er i arbejdet med at få høsten i hus. Høstbarometret bliver ajourført flere gange om ugen.