I deres ugentlige nyhedsbrev beretter Landforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM), at blokader foran indkøbscentre og traktordemonstrationer er blandt de metoder, der har været i brug i forbindelse med de mange protester i den forgangne uge.

Spanien

I det nordvestlige Spanien demonstrerede mælkeproducenter i weekenden med hundredvis af traktorer, Demonstranterne krævede, at politikerne kom op med en løsning på krisen i mælkebranchen. Prisen på kun 157 øre pr. liter er uacceptabel, da den ligger langt under produktionsomkostningerne. Lørdagens demonstrationer skulle kun være begyndelsen på en række af protester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frankrig

Også de franske landmænd demonstrerede sidste weekend. Cirka 50 mælkeproducenter mødtes lørdag foran et supermarkedet i Belfort og blokerede indgangen til butikken. De franske mælkeproducenter er utilfredse med regeringens udspil på mælkeområdet - de ønsker ikke afhængighed af staten, men en omkostningsdækkende pris.

For øjeblikket er det relativt roligt i Frankrig, men flere protester er sandsynligvis under opsejling.

Ifølge de franske mælkeproducenters organisation, APLI, skal der ikke findes en fransk løsning alene. Løsningen skal findes på europæisk niveau i form af en reform af hele systemet, mener den franske organisation. En fælles europæisk regulering kunne stabilisere prisniveauet, og hvis priserne falder yderligere, mener de franske mælkeproducenter, at en midlertidig reduktion af produktionen nødvendig.

Storbritannien

I Nordirland vil producenterne fortsætte deres protester og planlægger aktioner foran supermarkederne hver aften. Målet er at få detailhandlen til at ophøre med at bruge mælk på tilbud som lokkemiddel over for forbrugerne.

Protesterne i Irland begyndte allerede i forrige uge, hvor 200 protesterede foran flere supermarkeder i byen Coleraine, mens omkring 60 producenter fredag mødtes til demonstration i byen Strabene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I England bruger landmændene mælken på hylderne som middel i protesterne. I Bristol tømte de mælkekølerne i supermarkedet Morrisons for kartoner, kom dem i indkøbsvogne og efterlod dem ved kassen. Protesterne går selvfølgelig på de faldende mælkepriser, hvor Arla forud havde annonceret en prisreduktion på cirka 86 øre til nu 2,47 kr.

Tyskland

De tyske politikere synes endelig at bemærke, at der er et problem i mælkebranchen, men deres respons på situationen er ifølge LDM?s beretning desværre noget upassende. Tysklands landbrugsminister, Christian Schmidt, vil øge eksporten, hvilket vil ifølge LDM blot vil betyde, at problemet med overproduktion overføres til andre markeder. I den forbindelse nævner han især Kina som et marked, der skulle importere mere. Ironisk nok har branchen i hele Europa fået denne idé før ham, og energisk forsøgt at øge eksporten til Kina, men uden megen succes.

LDM's tyske pendant BDM har planlagt en uges protester, som følges af medierne og kulminerer 1. september med en større forsamling i München.

Belgien

For en uge siden blev producentforeninger, mejeribranchen og detailhandlen enige om sammen at gå i tænkeboks og ind til slutningen af august lede efter udveje ud af krisen. På baggrund af aftalen er protesterne i Belgien midlertidigt stoppet.

EU

Ifølge EU-Kommissionens markedsobservatorium, MMO, er produktionen af mælk steget betydeligt i Irland, Polen, Ungarn, England, Portugal og Tjekkiet. Samtidig er der nedgang i efterspørgslen fra Mellemøsten grundet lave oliepriser. Den nødvendige tilpasning af udbuddet lader vente på sig.