Abonnementsartikel

Mere end 40.000 landmænd nåede at søge arealstøtte før tidsfrist udløb, oplyser tilfreds EU-direktør i NaturErhvervstyrelsen.

Der var ekspresfart på ansøgningerne til arealstøtte mandag og tirsdag hos NaturErhvervstyrelsen, konstaterer EU-direktør Sarah Børner.

- Vi har modtaget mere end 3.500 ansøgninger kort før vores tidsfrist tirsdag midnat. Dermed er vi nået op på 40.573 ansøgninger. Det er meget tilfredsstillende, at konsulenter og landmænd er nået i mål i en svær ansøgningsrunde med mange nye regler som følge af landbrugsreformen, siger Sarah Børner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed er danske landmænd de første i Europa, som får afsluttet ansøgningsrunden. Det betyder, at danske landmænd har taget et vigtigt skridt mod at blive blandt de første til at få udbetalt op mod seks mia. kr. i grundbetaling og den nye grønne støtte.

- Vi er allerede her til morgen gået i gang med sagsbehandlingen af ansøgningerne for at nå målet om at udbetale 90 procent af årets direkte landbrugsstøtte i midten af december, oplyser Sarah Børner.

I de kommende måneder tager NaturErhvervstyrelsens kontrollører ud for at efterse, at støttebetingelserne er opfyldt.

Grønne krav

Særlig fokus har været de nye grønne krav, som har betydet, at mange landmænd i deres ansøgninger blandt andet skal oplyse, hvordan de udlægger miljøfokusområder på deres bedrifter og overholder nye krav om flere forskellige afgrøder.

Desuden har markkortene fået en helt central rolle, så derfor har landmænd og konsulenter været i gang med at tegne markerne meget nøjagtigt ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Færre end i 2014

Der er indsendt omkring 1.250 færre ansøgninger end ved ansøgningsfristen sidste år.

Normalt modtages cirka 1.000 ansøgninger efter fristens udløb, så tallet vil stige i løbet af de næste uger. I forhold til sidste års samlede ansøgertal, så viser årets tendens også, at strukturudviklingen fortsætter i landbruget, så der totalt vil være omkring 1.000 færre bedrifter, der søger landbrugsstøtte.

Stadig muligt at rette

Der kan rettes i arealerne i fællesskema frem til 11. maj 2015, uden at man risikerer en sanktion i støtten. Det gælder også, selvom man har modtaget et brev om spørgsmål til ansøgningen.

Det er nyt i forhold til 2014, hvor landmændene risikerede en sanktion, hvis de havde fået et brev om deres fællesskema.

Vil man ansøge om tilsagn eller opskrive tilsagn efter ansøgningsfristen, skal det gøres senest 29. april kl. 16. Og man kan kun gøre det, hvis man inden den 21. april indsendte ansøgning om nyt tilsagn på mindst én mark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Normalt skal man søge alle sine tilsagn inden ansøgningsfristen, men det er lempet i år af hensyn til blandt andet at give de sidste økologiske landmænd en hjælpende hånd.