Kornpriserne - både på verdensmarkedet og i Danmark - er blevet meget mere ustabile i det seneste årti. Priserne svinger mere, og ustabiliteten medfører større turbulens for mange landmænds indtjening - især for planteavlere, men også for kvæg- og svineproducenter.

Det er dog meget vanskeligt at forudsige kornpriserne. Mange forhold spiller ind, og ofte er det tilfældige eller uforudsete forhold, der er afgørende. Alligevel er det vigtigt at kunne få en fornemmelse af, i hvilken retning udviklingen vil gå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midt i dette billede af komplekse og måske uforklarlige sammenhænge er der dog en relativt klar tendens: Olie- og kornpriser ser i stigende grad ud til at følges ad. Gennem de seneste år er begge priser endda faldet betydeligt efter samme mønster.

Der er flere forklaringer på, at olie- og kornprisen følges ad, og at samvariationen er blevet stærkere i de senere år.

En af de ting er at landbrugets afhængighed af energi stiger i takt med landbrugssektorens industrialisering og effektivisering. Derudover er der andre faktorer såsom, at man i stigende grad anvender korn til energi. Samt at dyrere energi påvirker transportomkostningerne, som igen påvirker den internationale handel og konkurrence.

Få uddybet disse forklaringer på den ensartede udvikling og sammenhængen mellem olie og korn og læs mere om emnet. Alt sammen i det næste nummer af Agro, som udkommer på fredag den 12. december.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.