Abonnementsartikel

På Djursland kan de glæde sig over, at de i år har høstet udbytter, som ligger 5 til 10 procent over gennemsnittet.

På Djursland de er nu blevet færdige med at høste, og i modsætning til sidste år, hvor man efter høsten manglede 25 procent i udbytter efter tørken, så kan de i år glæde sig over en god høst med udbytter, der ligger op til 10 procent højere end gennemsnittet. Det samme gælder for landmændene i resten af landet.

Det er ellers ikke mere end tre uger siden, at man landet over oplevede store udfordringer med at få bjerget årets høst. Vejret satte ganske enkelt en stopper for markarbejdet, og man oplevede et væld af spildtimer og kunne blot vente på, at årets ellers flotte avl kunne hentes hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var ret kaotisk, og lige så snart det stoppede med at regne, skulle vi have kaldt alle på arbejde. Pludselig hjalp vejret os på vej, og vi fik sol. De sidste ti dage har de fleste endda høstet tørt korn, hvilket betyder, at dem med is i maven, som ventede med at høste, slipper for tørringsomkostninger, i følge Peter A. Poulsen, formand for Udvalget for Planter og Natur, Djursland Landboforening.

Der er også i år store forskelle på udbytterne. Særligt på Djursland, hvor man finder mange forskellige jordtyper. De planteavlere, som har sandjord, oplever muligvis et lavere udbytte grundet tørke tilbage i maj og juni måned. De planteavlere, som har lerjord, kan derimod glæde sig over gode udbytter.

Kornpris under pres

De gode udbytter betyder, at siloerne er fyldt op, og svineproducenterne har nok til at fodre deres dyr, så de dermed slipper for at købe foder. Men det betyder også, at priserne på korn kommer under pres, i følge Djursland Landboforening.

- Det er jo svært både at få en stor god avl og gode priser. Vi kan ikke få begge dele. Desværre, siger Peter A. Poulsen.

I følge Peter A. Poulsen, var sidste års høsten allerede i hus 1. august, men i år gik der lige en måned ekstra, før det sidste korn var hentet hjem. Det betyder, at landmændene nu skal sunde sig lidt, inden de skal i gang med at så. Det ser godt ud derude, selvom jorden nogle steder er lidt våd. Der er igen i år gode forudsætninger for at få sået godt. Rapsen er blevet sået indenfor de sidste par uger, og den står allerede godt.