Abonnementsartikel

Nyt Case IH 40 fods sejlskærebord med hydraulisk centertræk giver højere kørehastighed og tackling af problemafgrøder, viser erfaringer hos Gamst Maskinstation.

Gamst Maskinstation har i denne sæson kørt demo med et nyt 40 fods Case IH sejlskærebord. Det har samlet set været et rigtig godt bekendtskab.

- Vi oplevede med det samme, at der bliver fødet mere jævnt ind under høst. Vi kom fra et 35 fods almindeligt sneglebord, hvor fx fugtigt frøgræs kom ind i klumper og satte sig i rotor og mejetærsker, fortæller Bo Nielsen fra Gamst Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop evnen til at håndtere lettere fugtige afgrøder har givet en ændret arbejdsdag.

- Det betyder, at vi kan starte en time før om morgenen, og vi kan køre lidt længere om aftenen, fordi den bliver fødet jævnt hele tiden, siger Bo Nielsen.

Skærebordet var et demobord fra Case IH, som er leveret i et lille antal til det danske marked i år.

- Vi var selvfølgelig lidt skeptiske, men det har gået upåklageligt, udover enkelte justeringer, fremhæver Bo Nielsen.

Øget kapacitet

Samlet set giver det nye skærebord en større kapacitet. Dels giver springet fra 35 til 40 fod en del, men også ved vendinger giver det sig udslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med de 40 fod får vi den rette venderadius, så vi ikke behøver at bakke.

- Der er ingen høstdage, som er ens, men med skærebordet kan vi vel høste mellem fem og syv ha i timen.

- Sammen med en længere arbejdsdag giver det en øget kapacitet på omkring 20 procent, vurderer Bo Nielsen, men gør samtidig opmærksom på, at det nye skærebord er 40 fod mod tidligere 35 fod.

Features gør forskellen

I sæsonen har teamet på Gamst Maskinstation fundet en række nøglefeatures, som gør det nye sejlskærebord til et løft i forhold til et almindeligt sneglebord.

- Skærebordet er let i opbygningen og er fladt i bunden med slæbesko. Det giver et bedre glid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man kører i fx frøgræs glider den nemt af. Selv om jorden er ujævn, så følger den fint overfladen og kan give sig lidt alt efter terræn, fortæller Bo Nielsen.

Skærebordet har eget oliesystem og kan vinkles. Det har også sine fordele.

- Det gør en forskel, at vi kan tilte skæret. Det gør, at vi altid kan få den rigtige angrebsvinkel ind i afgrøden.

- Det gør det nemmere at få høstet frøgræs, men også korn, som har lagt sig ned kan vi let få samlet op. Det kan man ikke med et almindeligt skærebord, konstaterer Bo Nielsen.