Abonnementsartikel

Større modstand mod frost og en lettere rensning ved læsning er to store fordele ved at overdække sukkerroekulen med fiberdug. Gundslev Maskinstation har dækket 143.000 ton sukkerroer i sæson 2013.

Gundslev Maskinstation ved Jan Larsen nær Nørre Alslev på Falster har nu i to sæsoner kørt med dækning af roekuler med Toptex fiberdug. I sæson 2013 har maskinstationen lagt 550 dug på sukkerroekuler og dækket mere end 143.000 ton roer.

- Vi startede stille op i sæson 2012 med roekuledækningen med et brugt anlæg, som vi købte i Tyskland igennem FMR Maskiner i Nykøbing, og til denne sæson købte jeg anlæg nummer to, fortæller Jan Larsen, indehaver af Gundslev Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sukkerfabrikkerne har givet tilskud til dækningsarbejdet i sæson 2013 og 2014, primært for at undgå rådne roer som følge af tidlig nattefrost.

- Men det har også andre fordele at dække roerne til, fortæller Jan Larsen og påpeger, at roerne er væsentligt lettere at rense ved læsning når de har været dækket under dug.

Højere sukkerindhold

Når Toptex dugen lægges over roekulerne kan roerne både ånde og holde på varmen.

- Når der kommer nedbør vil ti procent af regnen optages af dugen, mens resten af regnvandet løber oven på dugen. I tørvejr vil vandet fordampe til atmosfæren igen, og roerne kan på den måde ventilere igennem dugen, fortæller Jan Larsen.

Dugen sørger også for at isolere roekulen om natten mod frosten. Hvis en roe først er våd, og efterfølgende får tre til fire graders frost, vil roerne gå i forrådnelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sukkerindholdet i roerne forbliver dermed også højere end hvis roerne lægger i en åben kule. Typisk falder sukkerindholdet med en procent, hvis roerne indeholder 18 til 19 procent, men under dug falder sukkerindholdet kun med 0,3 procent mens roerne lægger i kule, påpeger Jan Larsen.

Bedre kvalitet

Når sukkerroerne skal læsses fra marken, oplever Jan Larsen også en betydelig fordel, når kulen har været dækket ind i fiberdug.

- Selvom der ikke har været frost, så er det en stor fordel, at roerne er tørre ved læsning, det gør læsse- og rensearbejdet betydelig lettere, og kvaliteten af roerne bliver derfor højere, fortæller Jan Larsen.

Nordic Sugar har i år organiseret arbejdet med kuledækningen.

- Dette er sket på baggrunden af sidste års katastrofe udbytter, hvor en tidlig nattefrost ødelagde mange roekuler, fortæller Jan Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God forretning

Nordic Sugar giver tilskud til roedækningen, hvor der bliver tegnet kontakt på dækningen i to år, således det både gælder for sæson 2013 og sæson 2014.

- Nordic Sugar giver otte kroner pr. ton rene roer, som leveres direkte fra en tildækket roekule, og det koster cirka ti kroner pr. ton at få dækket roekulen til, eller hvad der svare til 150 kroner pr hektar, fortæller Jan Larsen, som påpeger, at de cirka to kroner pr. ton som kunden selv skal betale er rigtig godt givet ud.

Godt samarbejde

Jan Larsen oplever et godt samarbejde både mellem maskinstationen og sukkerfabrikerne, men også mellem maskinstationen og kunderne.

- I praktisk fungerer kuledækningen ved, at kunden lægger roekulen ind på Google Maps til sukkerfabrikkerne, efterfølgende henter chaufførene på dækningsmaskinerne kortet ned på en tablet, som konstant er online med fabrikken, fortæller Jan Larsen.

Han fortæller, at samarbejdet med fabrikken og chaufførene har gået fuldstændig smertefrit, og de to chauffør har selv tilrettelagt og styret tildækningen udfra den online forbindelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden er samarbejdet med kunderne været helt kanon. Der skal gerne en ekstra mand og helst to til at hjælpe når dækningsmaskinen kommer, og det har været lige meget om klokken er 22, når der startes et nyt sted, så har kunderne været rigtig gode til at komme og hjælper, forklarer Jan Larsen.

Toptex

Fiberdug som produceres i Østrig. Hver dug dækker 12,5 x 35 meter og koster 2.400 kroner. Dugene kan genbruges op til fem gange.

Gundslev Maskinstation har dækket 143.000 ton sukkerroer til med Toptex iår, hvilket svare til 550 duge.

Artiklen fortsætter efter annoncen