Med duften af grillstegte pølser og en fantastisk sommereftermiddag med temperaturer i slutningen af tyverne var der dømt ren sommerhygge, da JF-Stoll, Herborg Smede- og Maskinforretning samt Landungdom Lemvig havde inviteret til demonstration af den nye JF FCT 1460 finsnitter.

Ved demonstrationen blev snitteren trukket af en John Deere 8360R på 395 hestekræfter, og der blev snittet helsæd, som var skårlagt med en 25 fods skårlægger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med metaldetektor

Den nye snitter er en videreudvikling af FCT 1360, og en nyhed  den nye model er blandt andet, at den er udstyret med metaldetektor.

- Sammen med detektoren introducerer vi en ny og meget kraftigere transmission, som er designet til at overføre 280 hestekræfter til snittecylinderen. Den nye transmission har også fået et gear, så snittelængden nu indstilles med et håndtag på siden af gearkassen, forklarer produktchef Thomas Schmidt, JF-Stoll.

Større inerti i cylinderen

JF-Stoll forventer, at FCT 1460 har en kapacitet, der er cirka 50 procent større end den forrige model.

Ud over den kraftigere transmission er den større effekt opnået ved at montere tungere knive i snittecylinderen.

Ifølge produktchefen giver det betydelig større inerti i cylinderen, og derved bliver den mindre følsom over for klumper i skåret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De større knive giver også snitteren en større kastelængde, og derfor er den monteret med en ny og høj tud, som kan fylde de største vogne, når der køres parallelkørsel.

Ved demonstrationen manglede der en selvkørende snitter at måle kapaciteten på den bugserede snitter op imod, men med en fremkørselshastighed på omkring ti km/t i et kraftigt skår var mange af de besøgende imponeret over snitterens kapacitet.

Ud over et par snittere, som testes her i landet, tester JF-Stoll også den nye snitter i blandt andet Sverige og England, hvor der er et stort marked for bugserede snittere.

Der er også sendt to FCT 1460 snittere til USA, hvor de skal vise, hvad de kan, når de kommer efter en stor amerikanertraktor.

Kørt JF i 21 år

Værten for demonstrationen, Jens Peter Jeppesen, ensilerer normalt selv afgrøderne til sine 170 køer. Til det har han en JF 3500 og en JF 3600. Det er to vogne, hvor der er bygget en JF finsnitter foran på vognene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den ældste maskine er 31 år gammel og den yngste er omkring ti år. De fungerer begge upåklagelig, men med tiden skal der noget nyt til, og med kapaciteten på FCT 1460 kan det være en mulig afløser for de to ældre maskiner, siger Jens Peter Jeppesen.

For at beskytte kløveren i græsmarkerne vil han gerne til at køre i faste spor. Med FCT 1460 bestemmer føreren selv, om der skal køres ved siden af skåret eller med skåret under traktoren.

Med vognen koblet efter snitteren, giver det den vestjyske mælkeproducent mulighed for at køre med både traktor, snitter og vogn i de faste spor.