Abonnementsartikel

Irske McHale afprøver i det norske landbrugsområde Rogaland et nyt koncept, hvor der vikles plastic om rundballen i stedet for net.

De grønne rundballepressere fra irske McHale er særdeles populære i Rogaland i det vestlige Norge.

Det er et af Norges vigtigste landbrugsområder, og her vil McHale afprøve en ny version af deres Fusion 3-presser med integreret wrapper. Det nye er, at rundballerne får viklet plastic omkring efter presning i stedet for net.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I 2012-sæsonen kørte vi med en demo-presser, som blev brugt til at afprøve og justere konceptet, og i år skal der så køre otte pressere heromkring, så vi kan få en grundig afprøvning af maskinen, fortæller Knut Helliesen, daglig leder af Traktor og Landbruk i den lille norske by Bryne syd for Stavanger.

Han fortæller, at det i første omgang kun er McHale Fusion 3 med integreret pakker, som kan fås med plastic-omvikling. Med tiden vil det sandsynligvis også komme på de andre pressere.

Samarbejde om test

- Heromkring ensilerer rigtig mange mælkeproducenter græs i wrapballer, og i Norge skal net og plastic skilles ad, når det sendes til genbrug. Det slipper man for, når der ikke er noget net, påpeger han og forklarer, hvordan man kan bruge en blokskærer til at pille plasticcen af med.

Her er det muligt at gribe fat om ballen på den runde led, løfte den henover fuldfoderblanderen og skære igennem ballen, hvorefter ensilagen gerne skulle falde ned i blandekarret.

- Hvis der så kun er plastic omkring, er det jo lige til at smide over i bunken med plasticaffald bagefter. På længere sigt er tanken desuden, at brugen af plastic allerede inde i ballekammeret kan reducere brugen af plastic til wrapning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I første omgang pakker vi ballerne ind, som vi plejer, men det er noget, vi vil arbejde på i år, siger Knut Helliesen og fortæller, at McHale har udviklet konceptet og tilpasset presseren til norske forhold, mens Traktor og Landbruk har stået for den efterfølgende afprøvning og finjustering sammen med McHale.