Skal man tro medlemstilstrømningen til Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning i Danmark (FRDK), så er der flere landmænd, der gennem det seneste år har droppet ploven og er gået over til at dyrke jorden pløjefrit.
- Vi har igen i år oplevet en pæn søgning til vores forening. I dag er vi 419 medlemmer mod 363 sidste år. Det er en medlemsfremgang på cirka 15 procent, sagde Hans Dahm, formand for FRDK, på foreningens generalforsamling i Vissenbjerg først i februar.
Han tilføjede, at der har været en jævn tilgang over hele året, men at tilstrømningen dog topper i den periode, hvor foreningen sælger frø til etablering af efterafgrøder - og at der samtidig er et lille dyk, når kontingent-opkrævningen bliver sendt ud.
Basis for flere medlemmer
Hans Dahm refererede på generalforsamlingen til en undersøgelse, som Danmarks Statistik lavede for halvandet år siden. Undersøgelsen skulle kortlægge, hvor udbredt reduceret jordbearbejdning og direkte såning er i Danmark.
- Danmarks Statistik var de første til at indrømme, at spørgsmålet i undersøgelsen kunne misforstås, og der var ikke en klar opdeling mellem reduceret jordbearbejdning og direkte såning. Men af de godt 31.000 bedrifter, som driver cirka to millioner hektar i Danmark, er der 5.749 bedrifter, der driver 237.825 hektar med reduceret jordbearbejdning eller direkte såning. Jeg ved godt, at disse tal skal tages med et stort forbehold. Men jeg syntes, at det giver et fingerpeg om, at vores forening har en berettigelse, og at vi kan blive flere medlemmer, sagde Hans Dahm på generalforsamlingen.
FRDK har selv lavet en undersøgelse blandt deres medlemmer. Den viste, at der på de 226 ejendomme, som deltog i spørgeundersøgelsen, var i alt cirka 102.000 hektar, hvoraf de 78.445 hektar bliver dyrket pløjefrit.
Salg af efterafgrøder
FRDK har i det forløbne år solgt cirka 88 ton frø til etablering af efterafgrøder, heraf har den populære frøblanding TerraGold med 39,5 ton tegnet sig for næsten halvdelen af den solgte mængde frø. Hans Dahm oplyste, at cirka to tredjedel af frøsalget har været til etablering af frivillige efterafgrøder, mens den resterende del har været til etablering af de lovpligtige efterafgrøder.
- Faldet i salget af frø til lovpligtige efterafgrøder skyldes helt sikkert, at vores kollegaer på markedet har sænket prisen på olieræddike og gul sennep til et niveau i området af vores pris. Værdien af dette års omsætning er væsentlige højere end i 2011, idet det er højværdi-produkter, der er blevet købt gennem vores forening. Jeg mener helt klart, at vi har været prissættende i markedet på de lovpligtige efterafgrødefrø, til gavn ikke bare for jer medlemmer, men for alle landmænd i Danmark. At vores salg af frivillige efterafgrøder så er steget markant, synes jeg er glædeligt. Det viser I har taget ideen til jer, sagde Hans Dahm til de fremmødte på generalforsamlingen.
Han tilføjede, at FRDK i samarbejde med foreningens tyske frøleverandør, har fået lavet nogle randzoneblandinger, som kan drysses ud på arealerne med ti meter bræmmer.
- De vil helt klart sikre en stor plantemæssig biodiversitet. Udspredningen af disse blandinger vil give insekter og fuglelivet en markant forbedring i levevilkårene, sagde Hans Dahm.
Udover randzoneblandingerne sælger FRDK vildtblandinger. Her gjorde Hans Dahm dog opmærksom på, at det er ved at være sidste udkald, hvis man skal nå at købe blandingerne til en gunstig pris.