Planteavlere, der vil være endnu bedre til at få tingene til at gro, kan nu melde sig til det toårige diplomkursus i planteavl, som LandboNord og LRØ udbyder. Kurset henvender sig til driftsledere i marken på større landbrug.

LRØ og LandboNord har afviklet tre lignende kurser. Erfaringerne har været gode, og det fjerde er nu under planlægning og starter i slutningen af februar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Formålet er efteruddannelse af erfarne medarbejdere til at varetage egentlige driftsleder-funktioner i markbruget, siger planteavlskonsulent Gitte Skovgaard, LRØ, der er kursusleder sammen med Jens Elbæk, LandboNord.

Brug for markledelse

Mange ejere af store landbrug er ledere på det overordnede plan med fokus på økonomi og finansiering.

- Det giver et behov for dygtige driftsledere i marken, der selvstændigt kan tage ansvar for markens økonomi, medarbejderhåndtering samt planlægning og styring, siger Gitte Skovgaard.

Erfamøder og udlandsture

Der vil på kurset blandt andet blive arbejdet med planlægning og optimering af arbejdsopgaver, maskinøkonomi, ledelse, strategi, økonomi i markdriften og opdatering af faglige problemstillinger, for eksempel gødskning, teknik og planteværn. Det toårige kursus består af 8-10 erfamøder på hver tre-fire timer, primært med udgangspunkt i deltagernes bedrifter, samt 10-12 kursusdage.

Desuden indeholder kurset to studieture til udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gitte Skovgaard påpeger, at deltagerne på kurset får et netværk med ligesindede, der er værdifuldt, og at de samtidig ser andre måder at gøre tingene på, som kan inspirere.

Det en forudsætning for at deltage, at arbejdsopgaver i marken registreres, samt at ejeren vil oplyse regnskabstal vedrørende markdriften i forbindelse med blandt andet benchmarking mellem kursusdeltagerne.