Skal man bruge en V-plov, en L-plov, en kædegraver eller en traditionel gravemaskine og drænkasse? Hvilken type rør er det bedst at lægge ned? Og hvor langt skal der være imellem dem? Svarene er ikke altid entydige, men i hvert fald ligger det fast, at behovet for dræning af markerne er blevet stadig større.

Det blev tydeligt i går efter den velbesøgte temadag om dræning hos Agri Nord i Aalborg. 120 landmænd, entrepenører, konsulenter og andre interesserede deltog i temadagen, der var arrangeret af Videncentret for Landbrug i samarbejde med De Danske Maskinstationer og Entrepenører, Agri Nord og lokale aktører på området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teamleder Poul Madsen, Agri Nord Planteavl slog fast, at behovet for fornyelse af gamle dræn synes stort, ikke mindst fordi nedbøren er steget konstant siden 1874. Og Michael Stokholm Sørensen, De Danske Maskinstationer og Entrepenører underbyggede tallene:

- Det her handler om vand, masser af vand, og det stiller nye krav til dræning, for jorden når aldrig at tørre ud. Det står og sopper hele tiden, og vi skal være utrolig opmærksomme på det, så vi ikke får de damme, der ødelægger vores afgrøder, sagde Michael Stokholm Sørensen, mens specialkonsulent Janne Aalborg Nielsen, Videncentret for Landbrug understregede, at det er afgørende at dræne under tørre forhold. Hun er en af nøglepersonerne i landsforsøget med dræning - et langsigtet projekt, som endnu ikke viser entydige resultater. Det går blandt andet ud på at afprøve flere forskellige filtertyper og de såkaldte tæpperør. Foreløbig lyder hendes råd til landmændene, at de skal grave mange prøvehuller, studere jorden og få foretaget en teksturanalyse og først derefter vælge dræningsmetode.

I dybden

- Vi kan endnu ikke sige helt bombastisk, at her skal vi gøre sådan, og her skal vi gøre sådan. Men det er vigtigt, at forundersøgelserne er grundige, supplerede Michael Stokholm Sørensen, mens Jens Jungersen, JSJ Agro kom ind på de praktiske erfaringer med dræning - han ved lidt om det, da han allerede som 12-årig lagde de første teglrør ned.

- Man skal ikke kimse af de gamle dræningsmetoder, sagde Jens Jungersen, der har gjort sig mange erfaringer med dræning på JSJ Agros jorder i det nordjyske.

Temadagen kom i dybden med emnet dræning i teori og praksis. Sten Wegge Laursen, Videncentret for Landbrug fortalte om regler på området. Rita Hørfarter, også Videncentret for Landbrug fortalte om vigtigheden af at kortlægge drænene og bevare kortmaterialet for eftertiden. Og endelig fortalte Camilla Lemming, Videncentret for Landbrug om næringsstoffer i drænvand og muligheder for vandrensning i drænsystemer.