Skal man bruge en V-plov, en L-plov, en kædegraver eller en traditionel gravemaskine og drænkasse? Hvilken type rør er det bedst at lægge ned? Hvor dybt skal de ligge, og hvor langt skal der være imellem dem?

Svarene er ikke altid entydige, men i hvert fald ligger det fast, at behovet for dræning af markerne er stort - det er alle enige om, både landmænd, entreprenører, maskinstationer og konsulenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På en temadag om dræning hos Agri Nord i Aalborg for nogen tid siden - og under endnu en temadag om dræning gentaget for få dage siden hos Kolding Herreds Landbrugsforening - blev det således slået fast, at behovet for fornyelse af gamle dræn synes stort, ikke mindst fordi nedbøren er steget konstant siden 1874. Og det ved Michael Stokholm Sørensen, De Danske Maskinstationer og Entreprenører, noget om.

Masser af vand

- Det her handler om vand, masser af vand, og det stiller nye krav til dræning, for jorden når aldrig at tørre ud. Det står og sopper hele tiden, og vi skal være utrolig opmærksomme på det, så vi ikke får de damme, der ødelægger vores afgrøder, sagde Michael Stokholm Sørensen, mens specialkonsulent Janne Aalborg Nielsen, Videncentret for Landbrug igen understreger, at det er afgørende at dræne under tørre forhold for at undgå alvorlige strukturskader.

Netop Janne Aalborg Nielsen er en af nøglepersonerne i landsforsøget med dræning - et langsigtet projekt, som endnu ikke viser entydige resultater. Det går blandt andet ud på at afprøve flere forskellige filtertyper inden for de såkaldte tæpperør. Foreløbig lyder hendes råd til landmændene, at de skal grave prøvehuller, studere jorden i drændybde og få foretaget en teksturanalyse, hvis der er tale om større drænprojekter, og først derefter vælge dræningsmetode.

Landsforsøg i gang

Janne Aalborg Nielsen fortæller, at det stadig er helt afgørende, at man undersøger sine jordbundsforhold grundigt først - og det gøres bedst ved at grave en masse dybe huller. Ved at studere jordlagene får man bedre muligheder for at vurdere, hvilke materialer, der er de bedst egnede til dræning af ens marker. Ligesom man finder frem til vigtige beslutninger som drændybde og afstand mellem rørene. Det hele er nemlig ret individuelt fra den ene mark til den anden.

- Vi kan endnu ikke sige helt bombastisk, at her skal vi gøre sådan, og her skal vi gøre sådan. Men det er vigtigt, at forundersøgelserne er grundige, supplerede Michael Stokholm Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden foråret 2011 har en mark ved Birkelse i Nordjylland dannet ramme om et landsforsøg med dræning, og her tester man forskellige filtertyper og metoder. Her får man løbende erfaringer, men forsøgene skal fortsætte over en årrække for at opnå brugbare resultater.