Kan man nedkøle og opbevare hvede på et sted, og siden transportere kornet et par hundrede kilometer for at fortsætte lagringen dér?

Det spørgsmål har den svenske forsker Gunnar Lundin brugt et par år på at få svar på, og han mener, at der er mange fordele ved at nedkøle korn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fandt ud af, at både temperatur og luftfugtigheden i kornet var meget stabil under transport. Også da lagringen fortsatte i en betonsilo, holdt temperaturen sig nede, fortæller Gunnar Lundin fra det svenske jordbrugsforskningsinstitur JTI.

Formålet med undersøgelsen er blandt andet at gøre det nemmere at bruge nedkølet korn til andre formål, for eksempel ethanol.

Det har Lantmännen en interesse i, idet virksomheden planlægger at nedkøle omkring 50.000 ton korn årligt og deltog derfor i projektet.

Desuden er det en forbedring af maltkorns lagringsegenskaber ved både at tørre og nedkøle det, som Lantmännen har fokus på.

Undersøgelserne gik ud på at måle temperaturen, vandindholdet og den hygiejniske kvalitet af et parti hvede på 120 ton fra nedkølingen til 13 grader Celsius ved Lantmännens anlæg i Lidköping til transport og opbevaring i en foderfabrik i Falkenberg. En strækning på cirka 230 kilometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor fordel ved foderkorn

Thomas Börjesson er projektleder i Lantmännen, og han ser flere fordele ved kølingen af kornet.

- Det er billigere at køle end at tørre, og det er en stor fordel ved foderkorn. Desuden kan man have en højere fugtighedsprocent ved nedkølet korn.

Thomas Börjesson tilføjer, at slutproduktet som for eksempel foderpiller får et tilpas stort vandindhold og en passende struktur.

Gunnar Lundin påpeger, at man kan spare store mængder energi ved at afbryde varmluftstørringen ved et vandindhold på 16 til 17 procent.

- Man sparer omkring 40 kilowatt-timer pr. ton korn, hvilket svarer til fire liter olie pr. ton. Korn har en god isoleringsevne, så når det er nedkølet, holder det på temperaturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kølelagringen giver også et foder, der har bedre struktur og har mere smag end tørret korn, idet det har en højere fugtighedsprocent, forklarer Gunnar Lundin.

Han tilføjer, at problemer med insektangreb formindskes, da insekterne trives dårligt i kølige omgivelser.

Dog er der også ulemper forbundet med metoden, idet kølemaskinerne kræver store investeringer og kornmængder.

- Som situationen er nu, vil mindre bedrifter ikke kunne udnytte metoden. Men med flytbare kølemaskiner skulle flere bedrifter kunne gå sammen om at købe én, lyder spådommen fra Gunnar Lundin.

Stigende interesse

Jan Hellemar fra den svenske virksomhed Tornum AB, der fremstiller udstyr til tørring og opbevaring af korn, tror også på en stigende interesse for køling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han begrunder dette med, at bedrifterne er blevet større og at fremstilling af mindre kølemaskiner overvejes.

- Men markedet er ikke stort nok til at udvikle maskiner til mindre bedrifter, siger Jan Hellemar.

Hos Lantmännen har man også et positivt billede af fremtiden for kølelagring, selv om udbygning af kølelagrene endnu ikke er aktuellt.

- Vi mener, at det er godt koncept, og vi tror, det har en fremtid, idet man ikke behøver at tørre foderkorn så langt ned. Lidt større fugtighed er godt for foderprocessen, siger Thomas Börjesson.

Bearbejdet og oversat af Jens Frandsen