Hos den sjællandske landmand Arni Larsen på Stevns er der de seneste år sket mange ændringer. En af dem var at opsætte en fodervæg som alternativ til traditionelle foderautomater.

- Vi havde tidligere dybstrøelse med almindelige foderautomater, men det var simpelthen alt for besværligt, så derfor valgte vi at lave det helt om inde i stalden, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gardinstald med naturlig ventilation

Arni Larsen startede tilbage i 1990 med at have en lille besætning på kun 70 søer, hvor alle smågrise blev solgt ved 30 kg.

- Dengang var der plus på kassekreditten, og det har vi faktisk ikke prøvet sidenhen. Så trods de få grise, så gik det godt dengang. I 1993 var vi kommet op på 120 søer, som vi valgte at lave om til friland, hvor vi selv fedede alle grisene i dybstrøelsesstalde, som alle blev lavet som Antonius-grise, fortæller han.

Dog viste jorden på Stevns sig at være dårligt egnet til grise på friland, så i 2000 blev soholdet droppet, og familien gik over til udelukkende at have slagtesvin i dybstrøelse, som der blev produceret 4.000 af om året.

Da beslutningen om at skifte dybstrøelsen ud var taget, skulle der vælges nyt inventar, og beslutningen blev taget på Agromek i 2008, hvor Arni Larsen første gang så fodervæggen fra Vissing Agro.

Fodervæggen er konstrueret således, at hele sektionen mellem to stier er selve udfodringsdelen. Øverst ligger en snegl, som kører foderet ud i hele væggens længde. Først når hele snegen er fuld, fodres der ud samtidig i hele krybbens længde, hvorved magtkampe om at stå forrest på strengens udmunding reduceres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom det kom til at koste i omegnen af 100.000 kroner mere at opføre de nye stalde med fodervæggene frem for mere traditionelle foderautomater, så mener Arni Larsen, at den ekstra investering kan svare sig.

Med skiftet til de nye foderautomater er kødprocenten nemlig blevet tydeligt forbedret.

- Vores kødprocent gik fra 58,6 til 60,7, efter at vi fik fodervæggene installeret. Til gengæld ændrede fodervæggene ikke på foderforbruget og tilvæksten, men det gjorde skiftet til en ny leverandør.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 7. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.