- Der skulle enten være ligetryk eller naturlig ventilation. Vi ville i hvert flad ikke have diffus ventilation i den nye smågrisestald. Det giver simpelthen for lidt luft i de varme perioder. Men ligetryk giver stadig støj fra ventilatorerne, så vi var ikke i tvivl om, at vi skulle have naturlig ventilation, fortæller Karsten Ankjær i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer i dag, fredag den 1. juli.

Sammen med sin kæreste, Malene Thygesen, driver han Mølholm I/S ved Vejen med 550 søer. Halvdelen af 30 kg grisene sælges, mens den anden halvdel opfedes til slagtning. Men alle grise kommer igennem den nye stald, som ikke er parrets første forsøg med naturlig ventilation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi opførte i 2004 en drægtighedsstald med transpondere, dybstrøelse og naturlig ventilation. Luften, lyset og roen i den stald har vi været rigtig glade for. Sådan ville vi også have det i smågrisestalden, siger han.

God velfærd for dyr og mennesker

- Den første tanke var, at vi også ville have dybstrøelse i smågrisestalden, men det, fandt vi ud af, var håbløst i forhold til miljøansøgningen. Fordampningen af ammoniak fra en dybstrøelsesmåtte er for stor. Det går imod dyrevelfærden. Det er et dilemma, man ofte står over for som svineproducent, siger Malene Thygesen, der bliver suppleret af Karsten Ankjær:

- En dybstrøelsesmåtte vil selvfølgelig heller ikke være så praktisk, hvis smågrisene får diarré, indrømmer han.

Den nye smågrisestald stod færdig i august 2010, og parret har ikke fortrudt, at de har valgt en naturligt ventileret stald til smågrisene, selvom der ikke er så mange andre svineproducenter, der har denne type stald i Danmark.

- Der kan komme masser af frisk luft ind fra siden, der er masser af lys fra kippen, der er et stort volumen i stalden, og der er ingen larm fra ventilatorer. Det hele sikrer en god velfærd for både dyr og mennesker, fortæller de to svineproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt overblik - uden høreværn

- Jeg behøver ikke gå med høreværn. Det er dejligt, da det ikke er behageligt at gå med dem i længere tid, siger Malene Thygesen, der er den, der passer smågrisene i det daglige.

- Det eneste, man kan høre, er grisene, siger Karsten Ankjær.

- Jeg kan faktisk høre, når der er en gris, som skriger i en af sektionerne ved siden af den, jeg går i, og så kan jeg hurtigt komme den til undsætning. Det er i det hele taget meget nemmere stille og roligt at holde øje med grisene og observere ting, der skal ændres, så tingene kommer til at køre optimalt, siger Malene Thygesen.

- Al den lys og ro giver mig et rigtig godt overblik, siger hun.

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer i dag fredag den 1. juli 2011. Der kan bestilles abonnement på telefonnummer 76207970 eller www.hyologisk.dk.