Næst efter udfordringer med finansiering ser Lindhart B. Nielsen, formand for Landbrug og Fødevarer, Svineproduktion, miljøregulering og miljøgodkendelsesordningen som erhvervets største udfordring.

- Vi skal have stoppet det miljøreguleringscirkus, vi oplever, sagde han og tilføjede, at han kan holde en hel beretning udelukkende om miljøregulering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal have nogle fair og entydige spilleregler, som både vi og kommunerne kan forholde sig til.

- I en retsstat som Danmark er det helt urimeligt, at vores produktionsvilkår og - rettigheder er kastebold i et krydsfelt af politik og embedsmandsvælde. Ofte på et fagligt tyndt grundlag, sagde Lindhart B. Nielsen, som herefter overbragte en hilsen fra miljøministeren:

"Kære alle. Danmark har brug for stærke vækst- og eksporterhverv - med andre ord erhverv som jeres! Og det ligger regeringen meget på sinde at skabe gode rammebetingelser for erhvervene - selvfølgelig under skyldig hensyntagen til at vi ikke forringer miljøbeskyttelsesniveauet.

Vækst og et godt miljø kan godt gå hånd i hånd. Med Grøn Vækst 1.0 og 2.0 og herunder det fremsatte husdyrlovforslag med nye anmeldeordninger har vi taget nogle vigtige skridt i den ånd.

Men vi er desværre ikke i mål. Vi mangler de fulde stalde som forligskredsen i nærmeste fremtid vil mødes om og drøfte. Som minister er jeg fuldt bevidst om den værdi der ligger i en sådan ordning for jer og jeg ønsker med denne hilsen, at give jer tilsagn om, at jeg vil gøre mit bedste for at der bliver indgået en aftale hurtigst muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg er meget enig med jer i, at incitamenterne til at vedblive med at udvikle og levere miljøforbedrede produktionsformer skal være til stede.

Jeg ønsker jer en god årskongres.

De bedste hilsner fra Karen Ellemann"

Lindhart B. Nielsen kvitterede for hilsenen:

- Tak for anmeldeordningen. Den er længe ventet. Det vil sige, at man kan lave mindre justeringer uden at skulle hele møllen igennem med nye miljøgodkendelser. For eksempel når man lægger om til løsgående søer, kan man skifte fra slagtesvin til søer og man kan lave mindre bygningsudvidelser, i stedet for at reducere soantallet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemet med de gamle miljøgodkendelser, der forhindrer fuld udnyttelse af staldkapaciteten og den stigende tilvækst skal løses. Tomme stier er jo helt forrykt, når landmanden kan dokumentere, at nærings-stofudledningen er faldet i perioden. De nye tolkninger forventes at give mulighed for produktion på mellem 250.000 og 420.000 slagtesvin.

Lindhart B. Nielsen konstaterede, at puklen af miljøgodkendelser nu er ryddet af vejen.

- Vi betragter nu ventelister som et historisk problem. Husk at holde kommunerne fast på maksimalt ni måneders sagsbehandlingstid i fremtiden. Næste skridt er at gå efter seks måneders sagsbehandlingstid og betydeligt reducerede sagsbehandlingsomkostninger.

- Det kan ikke passe, at man skal ofre flere hundrede tusind kroner for at få en godkendelse. Og for dem, der nu sidder med en miljøgodkendelse og er ramt af kreditklemmen, kræver vi, at den skal gælde yderligere tre år, sagde han.