Danske svineproducenter kæmper hver dag en kamp mod lave afregningspriser, et russisk importforbud og en generel overproduktion af svinekød i Europa, og noget tyder på, at problemerne ikke bliver mindre i det kommende år.

En ny prognose fra Videncenter for Svineproduktion viser, at en gennemsnitlig bedrift med både sohold og slagtesvinsproduktion kan forvente at tabe 77 kroner pr. produceret svin. Det er en tilbagegang i forhold til sidste år, hvor tallet var 75 kroner pr. produceret svin. Tallene fra 2015 og forventningen til 2016 er markant ringere, end tallene fra henholdsvis 2013 og 2014, hvor svineproducenterne tabte henholdsvis 29 og 10 kroner pr. produceret svin.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Man kan sige, at det i mange år ikke har set mere alvorligt ud, end det gør nu.

- Finn Udesen, afdelingschef Videncenter for Svineproduktion

- Man kan sige, at det i mange år ikke har set mere alvorligt ud, end det gør nu, siger Finn Udesen, der er afdelingschef hos Videncenter for Svineproduktion.

Presset marked

De alvorlige tal fra Videncenter for Svineproduktion begrænser sig ikke udelukkende de såkaldte integrerede produktioner med både sohold og slagtesvinproduktion.

Smågriseproduktionen vil opnå en forbedret rentabilitet fra minus 43 kroner pr. gris i 2015 (foreløbigt tal) til minus 36 kroner pr. gris i 2016, mens rene slagtesvineproducenter vil opnå en rentabilitet på minus 48 kroner pr. gris i 2016 mod minus 38 kroner pr. gris i 2015.

Når tallene ser så dårlige ud de i 2015 og 2016, skyldes det, at afregningsprisen er faldet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afregningsprisen er faldet to kroner i løbet af to år, og det kan mærkes. Afregningsprisen falder, fordi markedet er trykket af en meget stor produktion og et embargo fra Rusland, siger Finn Udesen.

Den bedste fjerdedel

Tallene fra Videncenter for Svineproduktion tager udgangspunkt i en gennemsnitlig besætning, men der er også lavet en prognose for den bedste fjerdedel. Heller ikke her er det positiv læsning.

Videncenter for Svineproduktion forventer, at den bedste fjerdedel af de integrerede besætninger vil tabe 17 kroner pr. produceret gris i 2016, mens de i 2015 tabte 16 kroner pr. produceret gris.

For sohold kan den bedste fjerdedel forvente at tabe ni kroner pr. produceret gris, og det er en fremgang i forhold til sidste år, hvor tallet lå på 16 kroner. Hos slagtesvinproducenterne kan den bedste fjerdel forvente at tabe 16 kroner pr. produceret svin, hvor tallet i 2015 var syv kroner.

- Når det bevæger sig i hver sin retning for sohold og slagtesvin, skyldes det, at slagtesvinproducenterne sidste år nød godt af efterbetaling fra slagterierne, og det vil så komme soholdene til gode i år, siger Finn Udesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lukninger

De blodrøde tal fra Videncenter for Svineproduktion kan varsle om et utroligt hårdt år for de danske svineproducenter.

- Det er utroligt svært at gætte på, hvor slemt det bliver. Vi har allerede set i januar, at nogle besætninger bliver lukket. Likviditeten er væk hos besætningerne, og bankerne vil ikke låne flere penge ud. For en stor andel af producenterne er det svært at skrabe likviditet sammen til driften. Derfor bliver nogen tvunget til lukninger, siger Finn Udesen.