Danske Svineproducenter er utilfreds med fødevareminister Mette Gjerskovs reaktion på EU-kommissionens klage over, at flere danske svineproducenter endnu ikke op fylder 2013-kravene.

Det gav formand Henrik Mortensen udtryk for i sit nyhedsbrev i denne uge. Her henvender han sig direkte til ministeren:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kommissionen afkræver landene et svar inden for to måneder og indikerer, at sagen kan ende for EU-Domstolen, hvis ikke kravene er opfyldt. Straks denne melding forelå, kunne vi høre dig kalde det en pinlig situation for Danmark, og at det undergraver landets position i EU, og at de formastelige danske svinebønder må se at få fut i fejemøget.Så er det, at man har lyst til at sige til både dig og Kommissionen; Stik piben ind. Luk øjne og ører op, hank op i skørterne og se realiterne i øjnene, skriver Henrik Mortensen.

Han mener ikke, at det er svineproducenterne, der alene bærer ansvaret.

- Vi er midt i en økonomisk krise, som bærer en betydelig del af ansvaret for, at nogle ganske få procent af bedrifterne ikke havde tingene på plads, da du lavede en undersøgelse af sagen sidste efterår. Dertil kommer, at nogle af dem, der ikke var klar, da undersøgelsen blev lavet, ikke var det, fordi danske myndigheder ikke har prioriteret 2013-kravene i forbindelse med behandling af miljøgodkendelser, mener formanden.

Formand: De andre lande lyver

Svineformanden anklager desuden de lande, som efter sigende lever fuldt op til kravene, for at lyve om forholdene:

- Hvorfor har vi ikke en minister, der varetager vores interesser i stedet for at revse os? Og hvor meget hykleri skal vi som svineproducenter lægge rygstykker til, fordi nogle er bedre til at lyve end andre? Tror du virkelig, at situationen i det land, hvor du er blevet udpeget til minister, er så meget værre end i visse af de lande, som end ikke har fået en henvendelse fra Kommissionen, fordi nogle uden blusel har bildt Kommissionen ind, at de opfylder kravene? Lyder udmeldingen fra Henrik Mortensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han erkender dog, at de danske svineproducenter bør leve op til reglerne om drægtige, løsgående søer.