Med smågrisepriser på 500 kroner - og i nogle tilfælde derover - er det svært for svineproducenterne at sende deres smågrise videre til deres slagtesvinestalde, for hovedregningen viser, at det vil være en bedre forretning at lukke stalden ned og reducere medarbejderstaben.

De høje priser kommer fra udlandet, hvilket har medført en stigende smågriseeksport, men eksportørerne advarer mod at male fanden på væggen af den grund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er normalt på denne årstid, at puljeprisen er højere end den beregnede notering. Den situation plejer at vare ved til uge 22, siger flere eksportører, som Maskinbladet har været i kontakt med.

- Det særlige i situationen er, at stigningen i puljeprisen har været så markant over kort tid og fra et lavt niveau. Det spændende bliver, hvor lang tid, niveauet kan holdes, og hvad der sker hen over sommeren med slagtesvinenoteringen.

Polakker efterlyser danske smågrise

Hos SPF Selskabet glæder direktør Peter Skov Madsen sig over de gode priser til smågriseproducenterne.

- Hvis vi hen over sommeren får mere bund under slagtesvinenoteringen, kan jeg godt forestille mig, at vi kan bibeholde gode smågrisepriser, siger Peter Skov Madsen.

- Det næste bliver, hvad der sker i 2013. Vores prognoser viser, at man i Danmark og Holland vil fastholde produktionen, hvorimod der sker et fald Tyskland og Østeuropa. Hvilken indflydelse det vil få på efterspørgslen og dermed prisniveauet er uforudsigeligt, mener SPF-direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Skov Madsen mener i øvrigt, at det er efterspørgslen i Polen, der har drevet de danske smågrisepriser sådan i vejret.

- Det polske marked trækker hårdt. Der har været en produktionsnedgang på 15 procent, hvilket har øget efterspørgslen. Desuden har polakkerne hidtil købt tyske og hollandske smågrise. Men siden efteråret har de i stigende grad efterspurgt danske smågrise, fordi de har erfaret, at de får et bedre dækningsbidrag med de danske grise, siger SPF-direktøren.

Den pris, der kan fås i markedet

Porc-Ex hævede i uge otte noteringen for puljegrisene med 40-45 kroner til 495 kroner, mens SPF Selskabet fastholdt puljenoteringen uændret på 450-460 kroner.

- Vi har valgt at hæve prisen til 495 kroner, fordi vi mener, det er den pris, der kan fås i markedet, siger Ove G. Rasmussen, administrerende direktør i Porc-Ex.

- Prisen er udtryk for mangel på smågrise i Danmark, og hvis man vi have dyrene, må man betale den pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Peter Skov Madsen medgiver, at prisen i enkelte tilfælde når op omkring 500 kroner.

- Men så er der tale hele læs med helt ensartede grise med højeste sundhedsniveau.

Slagterierne kommer til at mangle svin

Formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen, er en af dem, der har solgt smågrise til 500 kroner stykket.

- Så jeg har lukket en stald ned midlertidigt og sparet en medarbejder. Det er en bedre forretning. Jeg er næppe den eneste, der har gjort det, så jeg kan ikke tro andet, end at Danish Crown og Tican om nogle måneder kommer til at mangle leverancer, siger svineproducenternes formand.

Direktøren i svineproducentforeningen, Hans Aarestrup supplerer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man skulle optimere for hele dansk svineproduktion, skulle smågrisene blive her i landet. Men virkeligheden er, at landmændene optimerer individuelt, og så sælges grisene, hvor det giver bedst økonomi for den enkelte.

- Det synes jeg, Danish Crown og Tican skal have øje for, når de fastsætter deres noteringsstrategi, hvor de hidtil har holdt igen om foråret for senere på året at kunne matche de tyske slagterier. Men man skal i højere grad med sin notering sikre, at smågrisene bliver i de danske stalde, siger Hans Aarestrup.