Det kan godt lade sig gøre at tjene penge og samtidig have god samvittighed.

Det er holdningen hos Egehøj Champignon, som har dyrket champignoner på Nordfyn siden 1960?erne. Kent Stenvang, som er anden generation i virksomheden, mener, at man som fødevareproducent har et ansvar både over for medarbejderne og over for samfundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man må agere i det samfund, man er i, hvis man skal være her i lang tid. Hvis samfundets syn på landbruget bare er: ?I underbetaler jeres medarbejdere, I betaler ikke ordentlig skat, og I forurener?, så får vi ikke lov til at blive. Det er blandt andet derfor, at vi ? uanset hvilket nationalitet vores medarbejdere har ? altid betaler dansk skat, sagde Kent Stenvang ved debatdagen om masseproduktion arrangeret af Jysk Landboforening den 23. januar.

Bæredygtig ledelse og produktion

Kent Stenvang fortalte blandt andet om nogle af de værdier, som virksomheden bygger på.

- Vi tror på, at vores eksistensberettigelse hænger sammen med sundhed, bæredygtig ledelse ? og selvfølgelig også økonomi. Vi er de eneste i Europa, der dyrker, som vi gør. Det skal være så naturligt som muligt. Derfor bruger vi hestegødning og en type spagnum, der er godkendt af de danske myndigheder, sagde han og fortsatte:

- I forhold til medarbejderne har vi en hygiejneplan, som blandt andet går ud på hyppig desinfektion. Det hjælper mod sygefravær. Desuden får vi energi fra dansk vindmøllestrøm.

Mindre vand i champignonerne

Champignonerne produceres uden brug af pesticider, og er ifølge Kent Stenvang en af årsagerne til, at Egehøj Champignon kan konkurrere med producenter i blandt andet Tyskland og Polen, hvor lønomkostningerne er betydeligt lavere end i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi går desuden meget op i, at champignonerne er sunde og smager godt. For at få den gode smag frem, bruger vi mindre vand. Vi plejer at sige i spøg, at vand har fire former: flydende, gas, frossen ? og polske svampe, sagde Kent Stenvang.

Han tror på, at der er et voksende marked, der ønsker sunde, pesticid-fri produkter med en god smag.

- Men hvis I har for travlt, så spis bare de der polske svampe. Så kan I komme på kommune-kemi i stedet for kirkegården, sagde han til morskab for de 200 landmænd, der var mødt op til debat.

Han opfordrede landmændene til at gå ud og få inspiration fra andre brancher.

- Vi mister vores dømmekraft ved kun at bevæge os i ligesindede cirkler. Vi kan lære meget fra andre brancher. Der kommer ikke nogen og fortæller dig, hvad og hvordan du skal dyrke ? det skal du selv finde ud af, lød det fra Kent Stenvang.